Кламер БГ - Новини: Министърът на културата изглежда пътник след видеоселфито от кабинета му

Министърът на културата изглежда пътник след видеоселфито от кабинета му

Общество

|
Съб, 09 Апр 2022г. 19:07ч.
Министърът на културата изглежда пътник след видеоселфито от кабинета му

Министърът на културата Атанас Атанасов

Министърът на културата Атанас Атанасов рязко навакса отсъствието си от публичната сцена, пускайки в петък вечер в социалните мрежи видеоселфи от министерския си кабинет.

Атанасов се е заснел с телефона под нежните звуци на музика и явно се любюува не само на себе си и на кабинета си, но дори и на гледката от прозореца към задния двор на министерството.

"Нямате представа колко много ме зарадвахте и колко надежда и кураж ми дадохте", казва на публиката във Фейсбук министърът, който очевидно е решил да благодари с това селфи за честитките по повод рождения му ден.

На 3 април Атанасов навърши 32 години.

"Знам, че ме няма от известно време тук. Имам много да ви споделя и обещавам, че много скоро ще го направя. И ще продължа да го правя оттук нататък", озадачиха думите му.

"Така че, скъпи приятели, до скоро, щастлив петък, щастлив уикенд и ще се видим", завършва видео монологът, при това с намигане за довиждане.

Видеоселфито стана хит в социалната мрежа, като породи и въпроси от какво може да е стимулирано разнеженото настроение на министъра.

Тази му изява обаче изглежда бе капката, която преля чашата на търпимост сред културни дейци, общественици, дори и симпатизанти на "Продължаваме прояната", от чиято квота е Атанасов. Ако неговата неадекватност за поста министър на културата досега беше достояние на по-малко хора, сега положението става неспасяемо.

P { margin-bottom: 0.08in }

В отговор актьорът Филип Аврамов пусна във Фейсбук своя прочит, също намигвайки на публиката.

"Здравейте, аз съм Просто Фильо от квотата на театралните актьори. И това не е шега, з@щото съм известен. Днес си направих селфи и видео, вдъхновен от Nasko Atanasov, за да ме видят и чуят в Министерство на културата. Здравей татееееее, Здравей Наскоооо", написа комедийният артист.

Откровението на министъра предизвика вълна от коментари в социалната мрежа от хора на изкуството- музиканти, актьори, кино режисьори. Те изразяват разочарованието си от липса на политика в областта на културата и празните обещания.

"Културата е в поза партер щом всички можем да понесем това "нещо" и това отношение! Амин! Просто ОСТАВКА!!!", написа режисьорът Виктор Божинов.

"Престъпно е вече. Във всяка нормална страна, това щеше да е огромен скандал. Действащ министър, дрогиран по социалните мрежи….На фона на огромното престъпление, случващо се с българската култура", пише в коментар под поста на Божинов певицата Нона Йотова.

Театралният и кино продуцент Мария Ландова, преподавател в Националната художествена академия също реагира остро:

"Момченцето е розовобузо ангелче, в своята невинна безхаберност, сравнен с безскруполния Вежди. Тук Виновен е само този, който го е сложил на този прозорец. Това показва до каква степен културата им е през прозореца. Всъщност, без да искат са прави, защото това Министерство е напълно излишен баласт. Не е нужен междинен преразпределител на бюджета за култура. Трябва да останат работещите центрове и агенции, които имат напълно измерима, профилирана и конкретна дейност, като НФЦ, Агенцията по авторско право и другите специализирани, работещи и обозрими звена. Те трябва да са пряко към МФ, което дава парите по зададени законови параметри на входа, а на изхода ги одитира. МК е паразитна пирамида, която само харчи, но не произвежда нищо. Гнездо и развъдник на Калинки и Калинчовци. Човекоядни! Важно е да има конструктивни и работещи закони и Национална стратегия за култура в НС."

Театралният режисьорът Борис Панкин написа следният коментар:

"След двата пърформанса на младия министър на културата господин Nasko Atanasov - първият на 7 април от Комисията по Култура и медии в Народното събрание и вторият на 8 април от кабинета на министъра в Министерство на културата смятам:

Първо - въобще да не отдавам внимание на какъвто и да е акт подписан от младия човек по отношение на т.н. конкурси за директори на театри проведени от него.

Второ - моля най-учтиво и настойчиво, министър-председателя господин Kiril Petkov през уикенда да се погрижи за духовното и физическо здраве на Наско и от понеделник да го освободи от непосилната лекота на битието да бъде държавник. 100+ дни стигат."

Междувременно на партийна сбирка в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пропусна да коментира клипа на културния министър и отново да изсипе нападки срещу правителството.

"Усещате ли как ви грабят? Как не виждате? Една година не управляваме, а все ние сме виновни. А баща им Румен Радев не е виновен. Те са безскрупулни, подли. Вчера Петков казва как министър-председател може да бъде тричан. А аз питам как те говориха по мой адрес. В Хасково сме и вие излъчихте "просто" Наско. Да си пожелаем някой да влезе и да направи тест за наркотици на министрите. Имат изключителен медиен комфорт".

Това каза Борисов пред парламентарна група и над 350 активисти на ГЕРБ в Хасково.

mediapool.bg