Кламер БГ - Новини: Фармацевтите сезираха и ЕП за обвиненията срещу лидера им

Фармацевтите сезираха и ЕП за обвиненията срещу лидера им

България

|
Четв, 16 Апр 2020г. 12:27ч.
Фармацевтите сезираха и ЕП за обвиненията срещу лидера им

Българският фармацевтичен съюз е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните Подкомитет по човешките права и Комитет по околна среда, обществено здраве и храни относно повдигнатите обвинения на председателя на съсловната организация проф. Асена Стоименова за изразеното от нея експертно мнение.

В сигнала до ЕП се посочва, че изразяването на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е гарантирано от основните права – правото на свобода на изразяването и правото на информираност на обществото.

Затова Фармацевтичният съюз призовава Европейския парламент да състави официална позиция в подкрепа на правото на медицинските специалисти в ЕС да информират европейските общества за потенциални рискове пред системите им на

здравеопазване, както и да започне проучване на случая.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че подобни обвинения бяха повдигнати от прокуратурата и на лекари, впоследствие оттеглени, за информиране на обществото за липса на лични предпазни средства на медицинските специалисти.

В петък Стоименова беше обвинена по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК ) за всяване на паника заради нейни интервюта пред БНТ и БНР, в които говори за вероятност от недостиг на определени лекарства в условията на пандемия. Според прокуратурата

с изакзаванията си Стоименова "буди неоснователна тревога" у гражданите в условията на извънредно положение и деянието е с висока обществена опасност, заради което ѝ беше определена гаранция от 20 хил. лв.

Стоименова обжалва гаранцията, а преди ден за случилото се беше уведомена и Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), обединяваща съсловните организации на фармацевтите в ЕС.

Стоименова получи мощна подкрепа от нейни колеги, които всеки ден излизат във времето за дезинфекция пред аптеките си в нейна защита. Освен това за нея се застъпиха и останалите организации, обединяващи аптеки и фармацевти като Националната аптечна камара и Асоциацията на собствениците на аптеки. В защита на Стоименова се обявиха и много правозащитници, юристи, със специална позиция по темата излезе и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

mediapool.bg