Кламер БГ - Новини: Фармацевтите с критики към Хинков, че се изказва за лекарствата неподготвен

Фармацевтите с критики към Хинков, че се изказва за лекарствата неподготвен

България

|
Пон, 09 Окт 2023г. 16:10ч.
Фармацевтите с критики към Хинков, че се изказва за лекарствата неподготвен

Кадър от участието на министър Хинков пред БНТ, което възмути фармацевтичната гилдия.

Съсловната организация на фармацевтите също се включи в критиките към здравния министър Христо Хинков. Миналата седмица той вече отнесе обвинения и искания за оставка му от представители на коалицията, която го е излъчила на поста: ПП-ДБ. В понеделник Българският фармацевтичен съюз упрекна Хинков, че се изказва неподготвен по въпросите на лекарствата и лекарствената политика, което не просто го дискредитира, но е и опасно.

Фармацевтите призовават да няма хвърлени в публичното пространство безпочвени обвинения и неточности, които да сеят раздори.

Съсловната огранизация е провокирана от телевизионно участие на Хинков в събота пред БНТ, в което той се обявява против генеричната замяна на лекарства в аптеките и твърди, че "генерикът все пак не е 100% като активно вещество, за разлика от оригиналния продукт". Освен това той посочва, че генерикът създава възможност оригиналният продукт да изчезне от пазара, а в някои случаи е незаменим.

От Фармацевтичния съюз излязоха с отворено писмо до Хинков, в което му напомнят, че според Закона за лекарствените продукти генеричният лекарствен продукт има един и същ качествен и количествен състав по отношение на активните вещества и същата лекарствена форма като референтния лекарствен продукт, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен продукт е доказана с подходящи изпитвания.

"Следователно казаното от вас по отношение на състава на генеричните лекарствени продукти в интервюто е най-меко казано неточно. Във всеки лекарствен продукт, получил разрешение за употреба, има точно толкова активно вещество, колкото е посочено на опаковката. Това е проверено, доказано и се контролира от лекарствения регулатор. Това е факт, а не мнение. Ако някой твърди нещо различно, това просто го дискредитира, най-малкото като медицински специалист, но ако го твърди министър на Здравеопазването, вече е опасно!", се казва в писмото. Фармацевтите посочват и че генерична замяна в аптека се прави на практика в цяла Европа и това увеличава достъпа на пациентите до терапия и значително намалява разходите за лекарства, а в България не е така.

"От момента на гласуването ви за министър на здравеопазването вие правилно подчертавате, че не разбирате от лекарствена политика. Това безспорно е така и се доказва с всяка ваша медийна изява, когато стане дума за лекарства! Няма как всеки да разбира от всичко, но затова в екипа ви има прекрасен специалист точно в сферата на лекарствената политика – проф. Илко Гетов. Съветваме ви по темата за лекарствата да оставите той да говори публично, най-малкото, за да не се налага да ви пишем подобни писма", се казва в позицията на фармацевтите.

Фармацевтичният съюз отправя критики и за нападките на Хинков по адрес на бившата здравна министърка Асена Сербезова и внушенията му, че е в "цялата игра с реекспорта", при положение, че коригираната от нея формула за недостига на лекарства е съгласно закона.

Съсловната организация призова здравния министър "след като е казал А, да продължите и с Б, В, Г и така цялата азбука по отношение на "фарма мафията“, за да стане ясен съставът й, защото в противен случай, думите са просто внушения.

Фармацевтите припомнят, че достъп до данните в СЕСПА има Агенцията по лекарствата, а министърът може да провери за минали периоди количествата за определени дефицитни лекарствени продукти. Те настояват Хинков да отговори на следните въпроси:

Кой притежател на разрешение за употреба (ПРУ) какви количества е внесъл?

Кои търговци на едро са получили първи количествата в страната? Защо точно тези търговци на едро и на какъв принцип точно те получават определени количества?

Какво са направили търговците на едро с тези количества? Дали са ги доставяли предимно до аптеки? Дали доставките са предимно до свързани с тях аптеки? Дали са доставяли на други търговци на едро и какво са правили тези търговци на едро с полученото? Дали и защо търговците на едро са отказвали доставки на аптеки несвързани с тях, докато са правили доставки на свързани с тях аптеки или други търговци на едро?

Има ли аптеки и кои, които са доставяли въпросните продукти на търговци на едро и какво се е случило после с тези продукти?

"Не казваме, че действията на определени участници във веригата на лекарствоснабдяването е незаконна, но отговорите на поставените от нас въпроси и анализът им, може да подпомогне за вземането на обективни решения при нормотворчеството и процесите на дигитализация в полза на пациентите най-вече", се казва в позицията.

Фармацевтичният съюз припомня и основните си искания отпреди две седмици за

продължаване на дигитализацията и изсветляване на сектора; реално ограничаване на вертикалната интеграция; разрешаването на генеричната замяна в аптеката и др.

mediapool.bg