Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Пламен Георгиев не е знаел, че навесите му са незаконни

Фандъкова: Пламен Георгиев не е знаел, че навесите му са незаконни

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 13:55ч.
Фандъкова: Пламен Георгиев не е знаел, че навесите му са незаконни

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев не е знаел, че навесите на терасата му са незаконни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Има нарушение, допуснато през 2007 година по вина на строителя. Настоящият собственик няма отношение към това... Настоящият собственик не е подозирал, че покривите са незаконни", каза Фандъкова пред Нова тв.

По думите й обаче, това не означава, че нарушението може да бъде подминато. Затова е издадено предписание за събаряне на навесите, под които има сауна и барбекю.

Фандъкова обясни, че до оставката на шефа на строителния надзор в общината арх. Влади Калинов се е стигнало, защото се е съгласил процедурата по събарянето да бъде прекратена, а "не може да остане съмнение за прикриване" на беззаконието от страна на столичната община.

"Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се съгласи, че има нарушения. Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех", каза тя.

Терасата на Пламен Георгиев и постройките върху нея влязоха във фокуса на общественото внимание заради разминаването между имотната декларация на шефа на КПКОНПИ и документите за собственост на апартаментите му. Той се оправда с това, че терасата всъщност е покрив, което я прави обща част, а не негова лична собственост и затова не фигурира в имотната му декларация. Според общината обаче е безспорно, че тя е част от апартамента на антикорупционния шеф.

В петък Фандъкова отново коментира и ситуацията с Борисовата градина. Тя подчерта, че забавянето на Подробния устройствен план (ПУП) означавало, че "някои хора искат да си осребрят интересите". Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков без ПУП "се строи на парче и безразборно", докато с такъв план "няма да може отделен инвеститор да използва максималната възможност за застрояване, която му разрешава законът.

"Подробният устройствен план е гаранция, обществен договор, че инвеститорите няма да съдят общината, когато тя им откаже разрешение за максимално застрояване", каза той пред БНТ.

Фандъкова отново не отговори дали ще се кандидатура за нов мандат. Щяла да обяви своето решение, когато го вземе, а това щяло да стане "когато наближи времето“.

mediapool.bg