Кламер БГ - Новини: Училищната програма срещу сексуалното насилие в Перник все пак ще продължи

Училищната програма срещу сексуалното насилие в Перник все пак ще продължи

България

|
Пет, 14 Фев 2020г. 17:39ч.
Училищната програма срещу сексуалното насилие в Перник все пак ще продължи

В пернишкото 7-мо училище няма да бъде спряна програмата "Таралежи" за преведения на насилието, включително сексуалното. Около този случай в началото на седмицата избухна скандал, провокиран от една единствена майка, чието дете дори не участва в занятията. Твърденията й в телевизионен ефир как децата били карани да се целуват и рисуват половите си органи и това тревожело и учениците, и родителите, създаде превратна представа за смисъла и съдържанието на програмата, в резултат на което се стигна до решение за спирането й.

Сега обаче Регионалното управление по образование в Перник е на друго мнение.

Причината е декларация на родители и учители с настояване програмата "Таралежи" да продължи. Решението е съгласувано и с Министерството на образованието и науката, зявиха в петък от фондация "П.У.Л.С", която провежда програмата. Юлия Андонова от екипа на организацията прочете писмо от началника на РУО- Перник Ваня Коконова, с което тя позволява оставащите занятия да бъдат проведени, но само ако на тях освен класния ръководител присъства и експерт от регионалното управление.

"Вследствие на бурните дебати, многото атаки, които получихме не само ние, но и училището, гражданското общество заяви една изключително категорична позиция. Родителите направиха подписка, с която настояват "Таралежи" да продължи в училището. Общественият съвет към училището изрази категорична подкрепа за продължаване на програмата и категорична непримиримост към разпространението на лъжливи данни", каза Андонова и уточни, че са останали само две занятия до края на програмата.

От общината в Перник също застанаха зад проекта. "От името на ръководството на община Перник, от името на кметския екип, бих искал да заявя нашата твърда позиция против разпространяването на фалшиви новини и насаждането страхове на основата на непроверени информации. Искам да заявя и твърдата ни подкрепа към екипа на 7-мо основно училище, както и към родителите на децата, включени в програмата. Искам и да ги поздравя за достойния начин, по който те мъдро, с доказателства, с факти, защитиха позицията си. И то в момент, в който над тях се спуснаха медии, обществено внимание, институции", каза зам.-кметът Стефан Кръстев.

В отговор на парламентарно питане министърът на образованието Красимир Вълчев обясни как се е стигнало до напрежението. "Първоначалната информация беше от едно семейство, тя не беше потвърдена от нито един друг родител. В този смисъл нямаме неща, които да са притеснителни, това показа и нашето проучване", каза той.

В началото на седмицата бе обявено, че програмата ще бъде спряна след няколко репортажа, в които майката Дима Ненчева твърди, че децата са били принуждавани да се целуват и да рисуват полови органи. Твърди, че това било разказано на детето ѝ от други деца.

Дима Ненчева и съпругът й Николай Ненчев преди две години "стават инициатори на проект за нова система на социално управление, наречен "Български СУВЕРЕН", повеждайки народа към просперитет и отваряйки нова врата към бъдещето на България", четем във Фейсбук страницата на инициативата. Въпросният "проект", за който работи "Български суверен", лансира всякакви конспиративни теории и настоява да няма партии и политици, а вместо това "директна - течна пряка демокрация". Безапелационният авторитет са именно различни прорицатели, гадателки и врачки.

"Таралежи" е програма е за деца на възраст от девет до единадесет години. Насочена е към превенция и намаляване на всички форми на насилие и експлоатация над деца. Обучението е в партньорството на Областна администрация – Перник и Регионалното управление по образованието, а участието на децата е доброволно. Целта е чрез интерактивно обучение да повиши осведомеността на ученици от начален курс и разбирането им за това, как могат да се предпазят от различните форми на насилие и експлоатация, за да имат по-добро бъдеще. Акцент в работата е поставен върху онлайн безопасността и агресията сред децата и младите хора в училище.

mediapool.bg