Кламер БГ - Новини: Учениците от 7, 8 и 12 клас първи се връщат в класните стаи

Учениците от 7, 8 и 12 клас първи се връщат в класните стаи

България

|
Пон, 18 Ян 2021г. 19:39ч.
Учениците от 7, 8 и 12 клас първи се връщат в класните стаи

Учениците от 7, 8 и 12 клас най-вероятно ще са първите, които евентуално ще се върнат присъствено в класните стаи от 4 февруари. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова на брифинг в понеделник. В момента учениците от 5 до 12 клас се обучават онлайн, с изключение на разрешените от тази седмица присъствени практически занятия.

Михайлова уточни, че засега всичко това е само предложение, което ще се реализира, ако заболеваемостта падне под 120 на 100 000 души.

"Безспорно, важни са всички класове, но 7, 8 и 12 излизат със сигурност на предна линия. Тази възможност дискутирахме днес с ясното съзнание, че има още време. Всичко зависи от епидемичната обстановка", каза Михайлова.

По думите й е обсъдено да има ротация на класовете - например ако 8-те класове две седмици са присъствено в училище, след това да учат две седмици онлайн.

Малко по-рано здравният министър Костадин Ангелов каза, че се обмисля възможност децата от три класа да учат три седмици присъствено и три дистанционно. "Различни са формулите, които се обсъждат, това все още е проект", уточни той. Предстои среща с министъра на образованието и науката, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, за да се обсъдят ваксинирането на учителите и мерките сред 4 февруари, каза още министър Ангелов.

По-късно Синдикатът на българските учители съобщи, че от 25 януари стартира тестването с антигенни тестове на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал с цел да се открие скритата заболеваемост в системата и се приложат мерки за справяне с нея.

Ваксинирането на работещите в системата на средното образование ще стартира през февруари в районите, където са осигурени необходимите количества ваксина. Предстои разработването на логистичен план за разпределение на ваксините и ваксинирането по региони. Процесът ще се осъществи с координацията между съответните РЗИ и РУО на МОН, и личните лекари, когато желаещите от системата са пропуснали ваксинирането във фаза 2.

mediapool.bg