Кламер БГ - Новини: Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

България

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 19:31ч.
Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Учениците, чиито родители отказват да бъдат тествани за коронавирус, ще се обучават дистанционно. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков в понеделник. Ако не може да се осигури хибридно обучение, то учителите ще трябва да имат отделни занимания с двете групи деца: в присъствено и дистанционно обучение.

По думите му това е начинът да се осигури безопасна среда в училищата при настоящата висока заболеваемост в страната.

Новината дойде на фона на протести на родители срещу тестването.

Денков коментира, че не разбира протестите за тестването на учениците.

"Ако родителите искат да вкарат децата в училище, без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява", заяви Денков.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Учителите ще правят тестовете, само ако са достатъчно лесни. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи", обясни Денков. Той допълни, че ще се разчита на самосъзнанието на родителите да бъдат коректни.

Денков каза също, че след учениците от 1 до 4 клас се обмисля да се върнат тези от 5 до 7 и 12 клас.

Същевременно родители и учители излязоха на протест в понеделник в знак на несъгласие децата да бъдат тествани като условие да се върнат в присъствена форма на обучение. Те не са съгласни децата, чиито родители откажат тестване, да преминат само на дистанционно обучение. Според тях тестовете не са надеждни и няма да решат проблема с пандемията.

Протестното шествие започна в 15 часа пред входа на НДК и продължи до Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и президентството. За кратко беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител".

mediapool.bg