Кламер БГ - Новини: Ученик от елитно училище е стрелял по автобусите в Пловдив

Ученик от елитно училище е стрелял по автобусите в Пловдив

България

|
Ср, 22 Дек 2021г. 14:01ч.
Ученик от елитно училище е стрелял по автобусите в Пловдив

Сн. Архив

Шестнадесет годишен ученик от елитно училище в Пловдив е стрелял по трите автобуса на градския транспорт в града на 18 декември. Това съобщи районният прокурор Чавдар Грошев на брифинг, в който участваха още Атанас Илиев - заместник-районен прокурор и главен инспектор Мирослав Петков, началник сектор "Криминална полиция" към Областната дирекция на МВР.

Инцидентът, който се размина само с материални щети, стана малко след 18 часа на 18 декември - събота.

Разследването по случая е показало, че четирима ученици без криминални прояви, се срещат на площадка близо до Античния театър. Хапват, пият безалкохолни напитки, слушат музика и си говорят.

Един от учениците вади въздушен пистолет и започва да стреля по движещи се автомобили по булеварда в посока Тунела. Произвел е около десетина изстрела, като три от съчмите попадат в страничните стъкла на движещите се три автобуса на градския транспорт, разказа Чавдар Грошев.

В резултат на изстрелите са счупени прозорците. Щетите се оценяват на около 800 - 1000 лв. за едно стъкло, каза прокурорът.

Той уточни, че е установено, че същия ден двама от учениците са стреляли със същия пистолет по заложени от тях кенчета.

Разследващите случая не са установили откъде 16-годишният младеж се е сдобил с пистолета. Причината е, че на няколко пъти е променял версията си от къде го е купил, обясни районният прокурор. Родителите на ученика не са знаели, че той има въдушен пистолет.

Районният прокурор на Пловдив обясни, че въздушният пистолет не е оръжие по смисъла на закона. Той стреля със съчми с диаметър 4,5 см и има кинетична енергия 3-4 джаула, поясни Чавдар Грошев.

Ученикът е задържан за 24 часа, като наблюдаващия прокурор ще прецени какво обвинение да му бъде повдигнато. До момента 16-годишният младеж е със чисто съдебно минало и няма криминални прояви.

Останалите трима ученици също са непълнолетни и не са криминално проявени.

Те твърдят, че не са разбрали, че са счупили стъклата на автобусите, тъй като по тях е стреляно, когато са влизали в тунела.

mediapool.bg