Кламер БГ - Новини: "Усещането за корупция" у нас отново се засилва

"Усещането за корупция" у нас отново се засилва

Свят

|
Вт, 29 Ян 2019г. 13:11ч.
"Усещането за корупция" у нас отново се засилва

След като за 2017 г. отчете подобрение, през миналата година "Усещането за корупция" в България пак се засилва. Страната ни пада с една точка и с шест позиции - от 71 на 77 място, в Световния корупционен барометър на "Прозрачност без граници". Така България за поредна година остава последна в ЕС, но се отдалечава от останалите страни в съюза.

България има 42 точки, за сравнение Гърция има 45 точки, Унгария - 46, а Румъния, която е на 61-о място, има 47 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, следвана от Нова Зеландия с 87 точки. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

На дъното, както и досега, са Сомалия, Сирия и Южен Судан (10, 13 и 13 точки)

Според доклада в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Въпреки това се отчита известен напредък на България и Румъния

в последните години. Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неизвестно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д'Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Отчита се връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки, несъвършените демокрации имат средно по 49 точки, смесените режими с автократичен уклон - 35, авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията. Пояснява се, че "усещането за корупция" се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.

Критики към администрацията в САЩ

С резултат 71 точки от 100 възможни (спад с 4 пункта) САЩ за пръв път от 2011 г. не се нареждат сред 20-те страни, в които усещането за корупция е най-слабо, показва анализът на "Трансперънси интернешънъл".

"Слабият резултат" на САЩ е регистриран в момент, в който Щатите се сблъскват със "заплахи за тяхната система за контрол и равновесие на властите, както и с ерозия на етичните норми по най-високите етажи на властта", обяснява "Трансперънси интернешънъл".

Агенцията припомня богатата на събития втора година от президентския мандат на Тръмп - от разкритията за предполагаеми връзки на избирателния му щаб с Русия до оспорваната му подкрепа на кандидат за Върховния съд, обвинен в сексуални посегателства, както и подозренията в шуробаджанащина.

"Президентството на Тръмп хвърли светлина върху пропуските в американската система, целяща да гарантира отговорен подход на правителството към обществения интерес", каза пред АФП Зоуи Рийтър, временен представител на "Трансперънси интернешънъл" в САЩ. "Но президентът Тръмп е по-скоро симптом, а не причина, проблемите съществуваха, преди той да встъпи в длъжност", добави тя и напомни, че американската система не може да предотврати конфликтите на интереси.

"Трансперънси интернешънъл" отправя критики и срещу Турция и Унгария, които са надолу в класацията, заради "разпадането на правовата държава и демократичните институции, както и заради бързото свиване на полето за действие на гражданското общество и независимите медии".

Застрашени са множество демократични институции в цял свят, често пъти от ръководители с авторитарни или популистки нагласи, затова трябва да полагаме повече усилия, за да засилваме и подобряваме контрола и равновесието, да браним правата на гражданите, отбелязва Патриша Морейра, ръководителката на "Трансперънси интернешънъл".

mediapool.bg