Кламер БГ - Новини: Ураганът ”Флорънс” доведе до бедствие в САЩ

Ураганът ”Флорънс” доведе до бедствие в САЩ

Свят

|
Съб, 15 Септ 2018г. 17:25ч.
Ураганът ”Флорънс” доведе до бедствие в САЩ

Най-малко седем души са загинали, включително и малко дете, след като ураганът ”Флорънс” връхлетя Източното крайбрежие на САЩ с ветрове със сила до 170 км в час, съобщиха информационните агенции.

Сред жертвите са майка и невръстно дете, загинали в Уилмингтън, след като върху къщата им е паднало дърво. В Джаксънвил пък полицията спаси на косъм стотици хора от рушащ се мотел.

Бурята, мощните ветрове и поройният дъжд превръщат улиците в реки, а стихията напредва и се очаква да продължава да вилнее и през уикенда и дори през новата седмица.

Крайбрежните улици в Северна и Южна Каролина се изпълниха с пенлива океанска вода и парчета от разрушени сгради летяха във въздуха.

След като достигна брега на Северна Каролина като ураган от категория 1, Флорънс започна да отслабва до тропическа буря в петък следобед, докато се движеше към Южна Каролина, където се изсипа през нощта.

Центърът на ”Флорънс” вече е на около 45 км североизточно от Мъртъл Бийч, Южна Каролина, с постоянна скорост на вятъра 110 км/ч., съобщи Ройтерс.

Най-тежко засегнати са Северна и Южна Каролина, където има тежки наводнения, много разрушения и хора, блокирани от тежките условия.

От американския Червен кръст осигуряват доброволци и редовни доставки на храна и питейна вода. Призоваха също и за кръводарители.

Служителите предупредиха хората, че докато ветровете намаляват, потокът от приливни води вероятно ще продължи и през уикенда, предизвиквайки още наводнения и затруднявайки евакуираните жители да се завърнат у дома.

Губернаторът на Северна Каролина призова хората да не бързат да се връщат в жилищата си.

"Имаме много съборени електропроводи. Това създава сериозна опасност," каза кметът Дана Аутлоу.

Тя призова хората да дадат на властите още време да проверят състоянието на пътищата и инфраструктурата, преди да започнат да се завръщат.

Губернаторът Рой Купър нарече Флорънс "неканен грубиян", който е в състояние да унищожи цели общности, докато вилнее по сушата.

"Факт е, че тази буря е смъртоносна и ние знаем, че сме още далеч от края й", добави губернаторът.

Прогнозата е за значително отслабване на стихията през уикенда и в началото на седмицата, докато Флорънс навлиза навътре в сушата все по-бавно, поради което се очакват проливни дъждове дни наред.

Властите съобщиха вчера, че 722 000 потребители - домакинства и бизнеси, са останали без ток.

mediapool.bg