Кламер БГ - Новини: Управляващата партия в Шотландия избра Хамза Юсаф за нов лидер

Управляващата партия в Шотландия избра Хамза Юсаф за нов лидер

Свят

|
Пон, 27 Март 2023г. 17:45ч.
Управляващата партия в Шотландия избра Хамза Юсаф за нов лидер

Хамза Юсаф, Сн. ЕПА/БГНЕС

Хамза Юсаф беше избран за нов лидер на Шотландска национална партия (ШНП), предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало след ожесточена надпревара, която изложи на показ разделенията в партията по отношение на политиките и буксуващата кампания за независимост на британската провинция.

37-годишният Хамза Юсаф ще стане най-младият първи министър на Шотландия и първият, произхождащ от етническо малцинство.

Очаква се новоизбраният лидер на ШНП да бъде официално утвърден за шестия първи министър на Шотландия след гласуване в регионалния парламент утре, предаде ДПА.

Миналия месец Никола Стърджън, която беше най-дългогодишният шотландски първи министър, обяви, че се оттегля, след повече от осем години на поста. Юсаф ще я наследи, след като успя да победи настоящата министърка на финансите на Шотландия Кейт Форбс и бившата министърка на обществената безопасност Аш Ригън на първите избори за лидер на партията от близо две десетилетия.

"Шотландският народ се нуждае от независимост сега повече от когато и да било и ние ще бъдем поколението, което ще постигне тази независимост за Шотландия", заяви новоизбраният лидер в своя реч след обявяването на изборните резултати.

Разглеждан като кандидат на приемствеността, Юсаф се радваше на по-високи нива на подкрепа в сравнение с другите кандидати сред представителите на ШНП както в шотландския, така и в британския парламент. Той си осигури и подкрепата на високопоставени фигури в партията, като настоящия заместник-първи министър Джон Суини и новия лидер на ШНП в Уестминстър Стивън Флин.

Юсаф е избран за първи път депутат през 2011 г. като представител на ШНП от Глазгоу и е назначен за младши министър на следващата година. Той става министър на правосъдието през 2018 година.

Въпреки че е практикуващ мюсюлманин, по време на кампанията Юсаф изглеждаше по-уверен от своите съперници в съчетаването на религиозните си възгледи с прогресивните социални политики на партията, посочва Ройтерс.

mediapool.bg