Кламер БГ - Новини: Управляващата коалиция успя да се разбере само за "техническа помощ" за Украйна

Управляващата коалиция успя да се разбере само за "техническа помощ" за Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 20 Апр 2022г. 22:28ч.
Управляващата коалиция успя да се разбере само за "техническа помощ" за Украйна

Сн. БГНЕС

Управляващата коалиция не можа да достигне до консенсус България да подпомогне отбраната на Украйна и засега се оформя решение само за “техническа помощ“, която не предвижда изпращането на боеприпаси и оръжия.

Това предложение дойде от “Продължаваме промяната“ и бе прието от парламентарната външна комисия, която отхвърли исканията на “Демократична България“ и ГЕРБ за военна помощ.

Така България и Унгария остават единствените две държави в НАТО и ЕС, които не подпомагат отбраната на Украйна от руската агресия.

Решението на парламентарната комисия дойде само няколко часа, след като депутатите се срещнаха с украинския външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение у нас.

“Когато става за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани“, каза Кулеба.

Предложението за “техническата помощ“ бе вкарано малко преди началото на заседанието на комисията от “Продължаваме промяната“, след като седмици наред четирите партии в управляващата коалиция не могат да се разберат по темата.

Предложението предвижда България да окаже на Украйна финансова, хуманитарна и техническа помощ за защитни цели.

"Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на евроатлантическа България", се посочва в мотивите към проекторешението.

Депутатът от “Продължаваме промяната“ Атанас Михнев обясни, че се обсъжда подпомагането на Украйна с каски и бронежилетки, по което вече се работи.

Сега въпросът остава за пленарна зала, като от ГЕРБ обявиха, че биха подкрепили военна помощ за Украйна.

По-рано в сряда Атанас Славов от "Демократична България" каза, че "темата за военно-техническата помощ за Украйна е изключително важна за България, за нейното геополитическо позициониране, но и за подпомагането на украинския народ".

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" от своя страна призова за обща национална позиция по въпроса, която към момента не е на лице.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова потвърди позицията на партията си:

"Даване на още оръжие означава удължаване на войната. Ние смятаме, че помагаме на мира".

mediapool.bg