Кламер БГ - Новини: Унгарски министри ще напуснат университетски ръководства, за да бъдат деблокирани еврофондове

Унгарски министри ще напуснат университетски ръководства, за да бъдат деблокирани еврофондове

Европа

|
Пет, 10 Фев 2023г. 15:10ч.
Унгарски министри ще напуснат университетски ръководства, за да бъдат деблокирани еврофондове

Виктор Орбан

Унгарските министри – членове на университетски ръководства, ще подадат оставка с цел да се издейства деблокиране на европейските фондове за обменната програма на студенти "Еразъм" и за научни изследвания, замразени поради опасения от конфликт на интереси, предаде Франс прес.

"Членовете на правителството ще напуснат управителните съвети на 15 февруари", заяви пресконференция в Будапеща Гергей Гуяш, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

"Унгария е готова да прави разумни компромиси и да отговаря на опасенията на Брюксел по повод конфликтите на интереси", добави той.

През декември ЕС реши да замрази европейски средства в размер на милиарди евро в очакване на антикорупционни реформи в Унгария. Европейската комисия сподели между другото, че я "тревожи" участието на висши политически служители в управителните съвети на университети, които могат да бъдат включени в програми на общността.

За 2024 г. комисията изключи двайсетина такива университета от програмата за обмен на студенти "Еразъм" и от изследователската програма "Хоризонт Европа", което бе посрещнато твърде емоционално във висшето образование.

През 2021 г. Виктор Орбан прехвърли тези университети в т. нар. фондации на общественото доверие, близки до властта, като се мотивира с желание да засили сътрудничеството с частния сектор. Критиците му обаче съзряха в тази реформа нов етап от изпълнението на задачата, която премиерът си е поставил – отново да ориентира унгарското общество към патриотичните и религиозните ценности. Те осъдиха действията му като посегателство върху академичната независимост в страната, в която Орбан е на власт от 2010 г.

mediapool.bg