Кламер БГ - Новини: Украинският самолет най-вероятно е бил ударен погрешка от иранската ракета

Украинският самолет най-вероятно е бил ударен погрешка от иранската ракета

Свят

|
Четв, 09 Ян 2020г. 20:07ч.
Украинският самолет най-вероятно е бил ударен погрешка от иранската ракета

Украинският пътнически самолет, който в сряда се разби малко след излитането си в Техеран, е бил свален погреша от иранската противоракетна отбрана, смятат западните служби. Американски и британски правителствени представители са били запознати с разузнавателна информация, според която самолетът е поразен от ракета земя-въздух, съобщиха различни западни медии в четвъртък вечерта.

Според един от източниците американски сателити са засекли изстрелването на две ракети малко преди самолетът да се разбие, последвано от свидетелства за експлозия. По думите на двама служители, на които се позовава Ройтерс, Вашингтон смята, че свалянето е станало погрешка.

Няма коментар от Пентагона, но президентът Доналд Тръмп заяви пред репортери в Белия дом, че катастрофата може да е случайност, като добави, че има съмнения относно катастрофата, но отказа да уточни

Американски официални лица твърдят, че ракетата е била активирана малко преди украинският "Боинг 737 - 800" да се разбие над селска местност югозападно от столицата Техеран, в резултат на което загинаха всички 176 човека на борда.

Катастрофата се случи само час след като Иран извърши ракетни удари по две авиобази в Ирак, където са позиционирани американски сили.

Съмненията, че самолетът може да е свален погрешка се засилиха в четвъртък. Частна разследваща фирма стигна до заключение, че машината най-вероятно е била ударена от ракета земя-въздух, а американски медии съобщиха, че правителствени представители са стигнали до същия извод.

Подозренията бяха потвърдени от президента Доналд Тръмп, който коментира в четвъртък, че се съмнява катастрофата на украинския самолет да е в резултат на технически проблем. "Някой от другата страна може да е направил грешка", каза той по време на събитие в Белия дом.

Самолетът е летял над доста лош район. Те не са могли да направят грешка, каза Тръмп и добави, че според някои хора проблемът е бил механичен, но лично той не смята така.

Според източници от Пентагона и висши представители на американското разузнаване, както и официални лица на иракските разузнавателни служби, украинския самолет е ударен от произведена в Русия ракета "Тор".

По-рано в четвъртък Киев заяви, че разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа в Иран, включително самолетът да е свален от ракета.

Междувременно Техеран обяви, че ще предаде на Украйна "черните кутии" на самолета.

Ракетната версия

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версия, че самолетът на Украинските международни авиолинии е бил свален с ракета, изстреляна от зенитен комплекс "Тор" руско производство, заяви секретарят на ведомството Олексий Данилов пред руското онлайн издание "Цензор", цитирано от ТАСС.

По нареждане на президента Володимир Зеленски тази нощ в Техеран са пристигнали членовете на украинската държавна комисия за разследване на трагичния инцидент. Групата включва 45 души от 12 министерства и ведомства.

По думите на Данилов "една от основните" версии е за поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително модел "Тор", защото в интернет вече се е появила информация, че близко до мястото на катастрофата са открити отломки от ракета.

Разглежда се и възможността самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, двигателят да се е разрушил и взривил по технически причини или да е имало експлозия в самолета при терористичен атентат.

Комисията смята да постигне с иранските власти договореност да работи на местопроизшествието и да търси отломки от зенитна ракета за комплекс "Тор", като се ръководи от данните, качени в интернет.

Зенитно-ракетният комплекс "Тор" е разработен и приет на въоръжение в Съветския съюз през 1986 г. Русия продължава да произвежда модернизирани версии на този модел. Неговите ракети могат да поразяват цели в обсег от 1 до 16 км на височина от 10 метра до 10 километра. По данни на медии с комплекси "Тор" са въоръжени днес армиите на най-малко 11 държави, включително армията на Иран.

Другите версии

Разбилият се самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран, се казва в публикуваният днес предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация.

Очевидци на земята и в летящи в района самолети разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е бил запалил още във въздуха. При разбиването на самолета на Украинските международни авиолинии е отекнала мощна експлозия, вероятно защото той е бил пълен с гориво за полета до Киев, пише още в доклада, цитиран от Ройтерс.

Произведеният преди три години "Боинг" за последно е преминал проверка два дни преди катастрофата. В предварителния доклад на иранските разследващи пише, че украинският самолет е получил технически проблем малко след излитане, но не се уточнява какъв, отбелязва Ройтерс.

Източник от канадските служби за сигурност каза пред агенцията, че има доказателства, че един от двигателите на самолета е прегрял.

Пет източника от служби за сигурност - три американски и по един европейски и канадски - заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският "Боинг" е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета.

Зеленски призова да не се правят спекулации

Президентът Володимир Зеленски призова хората да не правят спекулации, да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории и да се въздържат от прибързани заключения. Той обяви 9 януари за ден на траур в Украйна.

Украинският президент съобщи, че ще говори по телефона с иранския си колега Хасан Рохани, за да бъде засилено сътрудничеството при разследването на катастрофата на украинския пътнически самолет на иранска територия.

Иран ще предаде на Украйна "черните кутии" на разбилия се самолет и останките на загиналите украинци, заяви в четвъртък иранският министър на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от ДПА. Преди ден Иран отхвърли възможността да предаде "черните кутии" на Съединените щати и на производителя на самолета, американската компания "Боинг".

Самолетът извършваше полет от Техеран за Киев. На борда е имало 167 пътници и 9 членове на екипажа. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

mediapool.bg