Кламер БГ - Новини: Украйна протестира срещу показването на руски филм на фестивала в Карлови Вари

Украйна протестира срещу показването на руски филм на фестивала в Карлови Вари

Общество

|
Пет, 01 Юли 2022г. 17:15ч.
Украйна протестира срещу показването на руски филм на фестивала в Карлови Вари

Украйна протестира срещу показването на руски филм на фестивала в Карлови Вари

Международният филмов фестивал в чешкия курортен град Карлови Вари започна днес на фона на спорове, след като Украйна протестира срещу прожекцията на руски филм редом с украински кинопродукции, предаде Асошиейтед прес.

Преди началото на 56-ото издание на фестивала няколко водещи украински режисьори и украинският посланик в Прага протестираха срещу включването в програмата на филма "Капитан Волкогонов избяга".

Украинският посланик Евгений Перебийнис заяви в отворено писмо, че би било "нечовешко" да се излъчват украински филми редом с руски филм, който е създаден с подкрепата на руското министерство на културата, в момент, в който руски военни са "извършили зверства" при инвазията си в Украйна.

Организаторите казаха, че според тях "Капитан Волкогонов избяга", чиято премиера беше миналата година на фестивала в Кан, съдържа индиректни критики срещу сегашните руски власти.

В Карлови Вари ще бъдат показани също и четири украински филма, както и още осем, които са продуцирани или копродуцирани от Украйна.

След като през 2020 г. фестивалът беше отменен, а на следващата година се състоя със закъснение заради пандемията, кулминацията на тазгодишното му издание ще настъпи с церемония в чест на австралийския актьор и носител на "Оскар" Джефри Ръш, с която ще се отбележи приноса му към световното кино.

През 1997 г. Ръш спечели наградата "Оскар" за главна мъжка роля във филма "Блясък".

Организаторите ще почетат и американския актьор Бенисио дел Торо, който също е носител на наградата на американската филмова академия, както и чеха Болек Поливка.

Фестивалът ще продължи до 9 юли. За голямата награда "Кристален глобус" са номинирани 12 филма.

mediapool.bg