Кламер БГ - Новини: Украйна преговаря с Швеция за изтребители "Gripen"

Украйна преговаря с Швеция за изтребители "Gripen"

Война в Украйна

|
Пон, 11 Дек 2023г. 07:46ч.
Украйна преговаря с Швеция за изтребители "Gripen"

Изтребител

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Киев е в разговори с Швеция за евентуално придобиване на изтребители "Gripen“, предаде ДПА.

Юрий Ихнат, говорител на украинските ВВС, каза в телевизионно интервю в неделя, че Швеция планира да замени настоящите си изтребители "Gripen" с модернизирани модели и би могла да предаде на Украйна самолети, които в момента са на въоръжение. Украински пилоти вече са тествали изтребителите.

Ихнат обаче не пожела да коментира на какъв етап се намират разговорите.

"Ако бъде взето решение в полза на "Gripen", това би бил добър вариант за нас“, каза той.

Украйна ще продължи да разчита на американските F-16 като гръбнак на бъдещите си военновъздушни сили.

Няколко страни обещаха да предоставят на Украйна самолети F-16, като първите доставки се очакват в началото на следващата година, след като завърши обучението на украинските пилоти.

"Gripen“ е многофункционален изтребител, който влезе на въоръжение в средата на 90-те години на миналия век. Той е пригоден за използване в сурови зимни условия и може да излита от къси писти, включително от магистрални пътни отсечки, припомня БТА.

Швеция поддържаше политика на неутралитет от началото на 19-и век, но след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. страната смени курса и в момента се стреми към членство в НАТО. Стокхолм вече е предоставял на Киев финансова подкрепа и въоръжение.

mediapool.bg