Кламер БГ - Новини: Украински спортист пое отговорността за знамето над небостъргач в Москва

Украински спортист пое отговорността за знамето над небостъргач в Москва

Европа

|
Съб, 23 Авг 2014г. 12:13ч.
Украински спортист пое отговорността за знамето над небостъргач в Москва

Украинският екстремен спортист Руфър Григорий, наричащ се в социалните мрежи Mustang Wanted, пое отговорността за акцията с развяването на украинския флаг и боядисването на звездата на известната сграда от сталинската епоха на "Котелническая набережная" в Москва. Това признава Руфър Григорий в социалната мрежа Фейсбук.

През нощта на 20 август неизвестни лица пребоядисаха половината от петолъчката на върха в синьо и залепиха украинското знаме на един от върховете на звездата. Знамето престоя три часа преди да бъде свалено, след което звездата отново бе боядисана в златисто.

Таганският съд в Москва задържа под домашен арест четирима обвиняеми- Алексей Шилокожухов, Евгения Короткова, Анна Лепьошкина и Александър Погребов. Те обаче заявиха пред съда, че са парашутистилюбителии са жертва на стечение на обстоятелствата. Четиримата се занимават със спортни скокове и в деня на задържането им скочили с парашут от височина 30-40 метра под шпила със звездата.

Григорий нарича проявата си арт пърформанс, посветен на Деня на независимостта на Украйна и твърди, че решил да си признае публично, за да не пострадат напълно невинни хора. Той изразява готовност да застане пред руски съд в замяна на освобождаването на украинската военнослужеща Надежда Савченко, задържана във Воронеж.

"Аз съм този човек, който в порив на искрени патриотични чувства се качи на покрива на небостъргача на "Котелническая набережная" и пребоядиса украсяващата я звезда в цветовете на нашия роден украински флаг, а след това пак там издигнах флага на независима Украйна, за което имам фото и видео доказателства", написа Руфър Григорий на страницата си във Фейсбук.

Той фигурира в няколко телевизионни записа, които документират постиженията му - нелегално се изкачва на покрива на високи сгради или други обекти, след което изпълнява салто или виси от покрива, понякога държейки се само с една ръка.

mediapool.bg