Кламер БГ - Новини: Украински сирачета вкусват свободата след бягство от руската окупация

Украински сирачета вкусват свободата след бягство от руската окупация

Война в Украйна

|
Пон, 07 Авг 2023г. 14:39ч.
Украински сирачета вкусват свободата след бягство от руската окупация

Украински сирачета вкусват свободата след бягство от руската окупация

Ето я - на терасата зад заведение в Киев. Тенис маса.

След почти една година и половина затворена и скрита от руската окупация, на 16-годишната Илона Павлюк ѝ е трудно да повярва, че не е проблем да спре и да поиграе, след като миналия месец предприема смело бягство.

"Хората тук са толкова мили, ще те научат дори ако не те бива в това. Даже може да поиграят заедно с теб", казва Илона, която сега се намира в хостел в Киев. "В окупацията няма пинг-понг, децата дори не играят футбол на стадионите. Има стадион в Нова Каховка, на който вече никой не играе."

Болният ѝ баща държи Илона и нейния 15-годишен брат Максим скрити в къщата от началото на инвазията, когато руснаците идват в селото им Пишане на южния бряг на река Днепър.

"Не можех да ходя никъде, защото баща ми се притесняваше. Казваше, че руснаците може да ме изнасилят. Или да ме убият: имаше такива случаи. Дори не ме пускаше да ида в парка - на 100 метра от къщата ни! И аз не излизах, стоях вкъщи", спомня си Илона, докато подръпва несъзнателно Валера - своя плюшен пингвин.

"Не учех, не завърших училище. Нямам никакви документи. Така че, предполагам, ме смятат за глупава."

Миналия месец баща им умира от СПИН - същата болест, от която десетилетие по-рано и майка им губи живота си, и така те остават сираци.

"Знаех, че трябва да избягам, защото щяха да ме отведат в Русия, да ми дадат руски паспорт и да ме изпратят в сиропиталище", казва Илона. "Един или два дни след като избягах, те са били в къщата ми. Ами ако бях останала?"

Президентът Владимир Путин твърди, че е анексирал окупираните от Русия части на Украйна. Москва каза, че е взела стотици хиляди сираци и деца в уязвимо положение и ги отвела в Русия, за да са в безопасност.

Украйна казва, че подобна принудителна депортация цели да заличи украинската идентичност на поколение деца и е престъпление срещу човечеството, за което Путин вече е обвинен от Международния наказателен съд в Хага.

Илона и Максим успяват да избягат с помощта на "Спаси Украйна", благотворителна организация, която управлява тайна мрежа в окупираните части на Украйна, както и в Русия, като помага на децата да избягат. Организацията твърди, че до момента е спасила 200 деца.

Деца, чиито родители са мъртви, са най-спешните случаи, тъй като назначените от Русия власти в окупираните части на Украйна бързо ще наложат съдебно попечителство, казва основателят на "Спаси Украйна" Микола Кулеба.

"Всички деца, които са без родители, биват отвеждани от руснаците на тяхна територия", казва той. "Назначават попечител или настаняват детето в приемно семейство. След това няма споразумения, които да важат, и е много трудно да върнем децата обратно. Ето защо е от ключово значение да вземем децата възможно най-скоро, преди да се появят попечителите."

"Спаси Украйна" действа бързо за Максим и Илона. Няколко дни след смъртта на баща им доброволци в окупираните части помагат на децата да избягат - първо в Русия, след това в Беларус и накрая отново в родната им Украйна.

Подробностите за пътуването им се пазят в тайна, за да бъдат в безопасност активистите по маршрута.

Илона и Максим в момента живеят в хостела на организацията. След като украинските им паспорти бъдат проверени, децата ще останат при бившата жена на покойния им баща, която е бежанка в Словакия.

Илона разбира, че най-после е в безопасност едва когато вижда граничния полицай, който я пуска да влезе в Украйна на границата с Беларус и бистра сълза се търкулва по бузата ѝ, когато си спомня как е плакала при пристигането си.

"Щом видях украинския войник, започнах да плача. Той ме попита: "Защо плачеш?", а аз отвърнах: "Защото съм в Украйна!".

По БТА

mediapool.bg