Кламер БГ - Новини: Украинската църква получи независимост от вселенския патриарх

Украинската църква получи независимост от вселенския патриарх

Свят

|
Съб, 05 Ян 2019г. 14:03ч.
Украинската църква получи независимост от вселенския патриарх

Православна църква на Украйна получи официално своята независимост на церемония в събота в Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей подписа декрета за автокефалия на новата украинска православна църква, което приключи процеса по отделянето от руската патриаршия, поне от гледна точка на украинците.

Церемониите започнаха с литургия в църквата “Свети Георги“, на която присъства и украинският президент Петро Порошенко. В неделя, когато според Юлианския календар се празнува Бъдни вечер, указът (томос) за автокефалията на ще отпътува за Украйна.

В понеделник в Киев са насрочени тържества по повод независимостта на църквата.

Отделянето на Украинската православна църква от Москва бе обявено от президента Порошенко на 15 декември, но процесът започна месеци преди това. Рускатаправославна църкваобяви пълно скъсване на отношенията сВселенската патриаршия. Руснаците твърдят, че решението на патриарх Вартоломей е невалидно.

На 11 октомври тази година вселенският патриарх отмени документ от 17 век, с който Вселенската патриаршия бе предала на руската църква територията на Украйна. Вселенската патриаршия казва, че документът не е предоставял безсрочна юрисдикция на Руската православна църква върху Украйна и че Москва незаконно е анексирала украинската църква.

През октомври руският патриарх Кирил поиска свикване на общоправославен събор, който да обсъди украинския “разкол“. Българската православна църква засега отхвърля това предложение. Светият синод в София създаде специална комисия, която да проучи въпроса и да предложи решение дали независимостта на украинците да бъде призната.

mediapool.bg