Кламер БГ - Новини: Туск: Нашето решение никога няма да е за Брекзит без сделка

Туск: Нашето решение никога няма да е за Брекзит без сделка

Европа

|
Вт, 22 Окт 2019г. 16:28ч.
Туск: Нашето решение никога няма да е за Брекзит без сделка

ЕС никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск във вторник пред евродепутатите, които посрещнаха думите му с аплодисменти.

Той добави, че е във връзка с лидерите на ЕС по въпроса как да се действа с молбата на британското правителство за ново отлагане на датата за оттеглянето на Великобритания.

Ще решим в следващите дни, много е важно какъв път ще избере британският парламент. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие, но едно трябва да бъде ясно - раздяла без споразумение никога няма да бъде предпочитанието на ЕС, заяви Туск.

Работата по Брекзит беше "прахосване на време и енергия", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в последната си реч пред Европейския парламент преди встъпването в длъжност на наследничката му Урсула фон дер Лайен.

Той изрази съжаление, че е прекарал по-голямата част от мандата си в опити да реши проблема "Брекзит", докато онова, за което е трябвало да мисли, е как ЕС да служи по-добре на своите граждани. "Загуба на време, загуба на енергия", заяви с видимо раздразнение Юнкер.

Доналд Туск, който също произнесе последната си реч пред евродепутатите преди да се оттегли през декември, беше в по-ведро настроение, описвайки ситуацията в Обединеното кралство като "достатъчно сложна". Добави, че следващите стъпки на ЕС ще зависят много от това какво британският парламент "ще реши или няма да реши".

ЕС и Великобритания постигнаха в петък съгласие по ново споразумение за Брекзит. В събота обаче британският парламент гласува да се иска ново отлагане на крайния срок за напускането, който сега е 31 октомври.

Парламентът в Лондон предстои да гласува дали одобрява сделката на премиера Борис Джонсън.

Нашето решение никога няма да е Брекзит без сделка, заяви Туск.

Юнкер подкрепи решението на ЕП да не се произнася по договорените промени в споразумението, докато не бъде ясно становището на британските депутати.

mediapool.bg