Кламер БГ - Новини: Турция ще възстанови напълно дипломатическите си отношенията с Египет

Турция ще възстанови напълно дипломатическите си отношенията с Египет

Свят

|
Съб, 18 Март 2023г. 13:56ч.
Турция ще възстанови напълно дипломатическите си отношенията с Египет

Турция ще възстанови напълно дипломатическите си отношенията с Египет

Турция ще възстанови напълно дипломатическите си отношения с Египет, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турските медии.

Чавушоглу днес пристигна на официално посещение в Египет - първото от 11 години. Той се срещна в Кайро с египетския си колега Самех Шукри, след което двамата дадоха съвместна пресконференция.

Радвам се, че предприемаме конкретни стъпки за нормализиране на отношенията с Египет. Ще направим всичко възможно да не прекъсваме отново връзките си в бъдеще. Ще съживим механизмите за сътрудничество между двете държави, каза турският външен министър, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Египетският външен министър Самех Шукри на свой ред заяви, че разговорите му с турския му колега в събота са били "честни, задълбочени и прозрачни", тъй като двете страни се стремят да възстановят цялостните си дипломатически отношения. Той каза, че с Чавушоглу са обсъдили въпроса за възстановяване на дипломатическите отношения на ниво посланици.

Ще започнем разговори по въпроса в подходящия момент, посочи Шукри.

Чавушоглу добави още, че с египетския външен министър са изтъкнали необходимостта от подобряването на сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което трябва да бъдат предприети конкретни стъпки. Той посочи, че от страна на двете държави има желание и за засилване на сътрудничеството в сферата на търговията.

Искаме да съживим консултациите си както по политическите, така и по регионалните въпроси, каза Чавушоглу.

Той добави, че има планове за възобновяване и на сътрудничеството във военната сфера.

Нашето министерство на националната отбрана и Генералният щаб на турската армия поканиха Египет на три военни учения, които ще се проведат в Турция. Трябва да активизираме съвместната си работа в тези области, изтъкна външният министър на Турция.

Има стъпки, които трябва да предприемем във всяка област - от икономиката до енергетиката, от политиката до образованието. Най-важното тук е силната политическа воля и решителност и от двете страни. След като това се случи, стъпките ще следват една след друга, посочи Чавушоглу.

Връзките между Турция и Египет се влошиха, след като през 2013 г. сегашният президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси свали с преврат тогавашния президент на страната Мохамед Морси.

От 2021 г. Анкара и Кайро си разменят положителни сигнали в опит да възстановят отношенията си.

mediapool.bg