Кламер БГ - Новини: Турция осъди "агресивния език" на Иран срещу Ердоган

Турция осъди "агресивния език" на Иран срещу Ердоган

Свят

|
Съб, 12 Дек 2020г. 18:41ч.
Турция осъди "агресивния език" на Иран срещу Ердоган

Турция осъди "агресивния език" на Техеран спрямо президента Реджеп Ердоган.

Иран го упреква, че е рецитирал стихотворение, намекващо, че провинциите в северозападната част на страната са част от Азербайджан, предаде АФП.

"Ние осъждаме използването на агресивен език към нашия президент и нашата страна след рецитирането на стихотворение, чийто смисъл бе умишлено изваден от контекста му", се казва в съобщение на Фахреттин Алтун, ръководител на дирекцията по комуникации на турското президентство.

В четвъртък Ердоган посети Азербайджан, който е верен съюзник на Турция, за да присъства на военен парад по повод победата на Баку над Армения след шест седмици боеве за оспорвания район на Нагорни Карабах.

В речта си Ердоган произнесъл стихове от стихотворение, в което се споменава река Арас. В тях е ставало дума, че "реката е била разделена насила" между страните, съобщи ТАСС.

Река Арас се явява естествена граница между Азербайджан и две населени предимно с тюркско население ирански провинции.

Думите на Ердоган в този контекст са били възприети от мнозина в Иран като провъзгласяване на идеите на пантюркизма, които застрашават териториалната цялост на ислямската република и биха могли да разпалят сепаратизма сред азерското малцинство в страната.

В Иран живее голяма азерска общност, главно в северозападната част на Иран, в провинциите съседни на Азербайджан и Армения, като река Арас се явява граница между Азербайджан и тези провинции.

В петък иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф осъди Ердоган заради това стихотворение, а посланикът на Турция в Техеран бе повикан в иранското външно министерство по повод "интервенционистични и недопустими забележки" на Ердоган.

В отговор Турция повика иранския посланик в Анкара заради "безпочвени" твърдения.

По време на срещата с посланик Мохамад Фаразманд представителите на турския президент са заявили, че ако Иран има безпокойство по някакъв въпрос свързан с Турция, е недопустимо иранският външен министър да отправя критики към Турция чрез "Туитър", при положение че има други канали за комуникация.

Освен това е било изтъкнато, че този подход е несъвместим с близките отношения между Турция и Иран и на практика само ще послужи на онези, които искат да развалят тези отношения.

mediapool.bg