Кламер БГ - Новини: Турция въвежда затвор за разпространение на фалшиви новини

Турция въвежда затвор за разпространение на фалшиви новини

Свят

|
Пет, 14 Окт 2022г. 16:48ч.
Турция въвежда затвор за разпространение на фалшиви новини

Турция въвежда затвор за разпространение на фалшиви новини

Турският парламент одобри закон, който заплашва журналистите и потребителите на социалните мрежи със затвор заради това, което властите сметнат, че е разпространение на "фалшиви новини".

Законът беше одобрен с гласовете на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и неговорите националистически съюзници, които заедно имат мнозинство.

Най-спорната разпоредба е в член 29 от закона. Тя предвижда до три години затвор за разпространяване на информация, която "противоречи на истината" за вътрешната и международната сигурност, обществения ред и здравето на Турция, с предполагаемата цел да се предизвика "обществена тревога, страх и паника".

Ердоган се обяви за закон за борба с дезинформацията и фалшивите новини, като заяви, че фалшивите новини и надигащият се "дигитален фашизъм" са заплаха за националната и глобалната сигурност.

Партия на справедливостта и развитието на Ердоган и националистическите съюзници твърдят, че дезинформацията пречи на хората да получат достъп до истината, което подкопава свободата на изразяване. В същото време опозиционните партии казват, че формулировката на статията е толкова неясна, че може да доведе до автоцензура в редакциите, пише "Хюриет".

Преди гласуването в парламента опозиционният депутат Бурак Ербей счупи с чук смартфона си в парламента в знак на протест. Той заяви, че телефонът е единствената останала свобода в Турция, а след законодателните промени вече няма да има нужда от него.

"Не можете да отидете на почивка, където си поискате, да ядете каквато си искате, да си купите таблета или дрехите, които желаете. И причината за това е правителството на Партия на справедливостта и развитието. Имате една единствена свобода и тя е във вашия джоб. Там са "Инстаграм", YouTube, "Фейсбук". Чрез тях общувате. Ако законът мине, можете да счупите телефона си, както аз ще направя. Той няма да ви е нужен", каза Ербей в парламента.

mediapool.bg