Кламер БГ - Новини: Кюрдите обявиха мобилизация в очакване турската армия да нахлуе в Северна Сирия

Кюрдите обявиха мобилизация в очакване турската армия да нахлуе в Северна Сирия

Свят

|
Пон, 07 Окт 2019г. 16:11ч.
Кюрдите обявиха мобилизация в очакване турската армия да нахлуе в Северна Сирия

Белият дом се отказа от политиката си да защитава кюрдите в Сирия и допусна операцията на Турция в северната част на страната. Oчаква се след като американските части се изтреглят, Турция да започне военната операция.

Кюрдските формирования, включени в коалицията Сирийски демократични сили (СДС), обявиха мобилизация и започнаха да копаят противотанкови ровове и да градят отбранителни укрепления, които да послужат при нахлуване на турски войски.

По данни на телевизия "Ал Хадас" в граничните райони Рас ал Айн, Тал Абияд и Кобане са прехвърлени подкрепления от Алепо и провинция Хасака.

Вчера в кюрдски градове и села се състояха многобройни демонстрации, чиито участници се обявиха против плановете на Турция да изпрати войски за операция в Северна Сирия. Кюрдски активисти заявиха, че хората "са решени да бранят изконните си земи". СДС предупреди, че кюрдите ще започнат "повсеместна война срещу турската армия, ако тя навлезе в районите под техен контрол".

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по телевизията за подготвяна операция в Североизточна Сирия. Той допусна, че военните действия срещу кюрдските формирования, смятани от Анкара за терористични, може да започнат в близките дни.

По данни на "Ал Хадас" Турция е прехвърлила в понеделник към източния бряг на Ефрат формирования на сирийската въоръжена опозиция от Идлиб, за да участват в бойни действия срещу СДС. В събота бе обявено сливане на протурската коалиция "Фронт за национално освобождение" със Сирийската свободна армия. Според експерти новата групировка може да включва около 80 000 бойци.

Тръмп: Време е да се измъкнем от тези нелепи безкрайни войни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник оправда решението си, като заяви, че регионът ще трябва да "изясни ситуацията" и че Америка трябва да се измъкне от "нелепите безкрайни войни".

Оттеглянето на САЩ от ключови позиции по северната граница на Сирия отбелязва голяма промяна в политиката и изоставя кюрдите, които бяха основен съюзник на Вашингтон в многогодишната битка срещу джихадистката групировка "Ислямска държава“.

"Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сега ще трябва да разберат ситуацията и какво искат да направят с пленените бойци на ИД в техния "квартал ", написа Тръмп в Туитър

"Време е да се измъкнем от тези нелепи безкрайни войни, много от тях племенни, и да върнем войниците си у дома. ЩЕ СЕ СРАЖАВАМЕ КЪДЕТО Е ОТ НАША ПОЛЗА, И ЩЕ СЕ БИЕМ САМО ЗА ПОБЕДА."

....almost 3 years, but it is time for us to get out of these ridiculous Endless Wars, many of them tribal, and bring our soldiers home. WE WILL FIGHT WHERE IT IS TO OUR BENEFIT, AND ONLY FIGHT TO WIN. Turkey, Europe, Syria, Iran, Iraq, Russia and the Kurds will now have to.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам обясни, че американски военни няма да участват в турската операция в северна Сирия и няма да се намират близо до района, където се извършва тази операция,

Той уточни, че американски военни няма да подкрепят, нито да участват в операцията и повече няма да се намират в района, където тя се извършва.

Изявлението на Белия дом, че Турция скоро ще нахлуе в Северна Сирия, поражда несигурност за съдбата на кюрдските бойци, съюзени със САЩ в кампанията срещу групировката Ислямска държава.

Гришам каза, че след телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще носи отговорност за всички бойци на Ислямска държава, пленени в северна Сирия през последните две години и задържани от кюрдските сили, подкрепяни от САЩ.

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу Ислямска държава, но са смятани за терористи от турското правителство, отбелязва АП.

Според декларацията на Гришам европейските страни са отказали да приберат и да изправят пред съда своите граждани, присъединили се към Ислямска държава и заловени в района.

Съединените щати нямат намерение да харчат за тях парите на своите данъкоплатци.

Според кюрдите операцията ще е в полза на "Ислямска държава"

Съсставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) коментираха, че решението на Тръмп ще навреди на борбата срещу "Ислямска държава".

Евентуална турска военна инвазия в северната част на Сирия ще доведе до голямо възраждане на "Ислямска държава" и ще сведе до нула резултатите от години успешни битки срещу джихадистката групировка.

Оцелелите лидери на Ислямска държава ще могат да излязат от скривалищата си, се казва още в цитирано от Франс прес изявление на СДС.

Водещо участие в Сирийските демократични сили /СДС/ има сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждана от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

ООН се готви "за най-лошото"

ООН заяви, че "се готви за най-лошото" в Северна Сирия, след като САЩ обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление срещу кюрдска милиция в района.

"Не знаем какво ще стане. Подготвяме се за най-лошото", заяви на пресконференция в Женева регионалният хуманитарен координатор на международната организация за сирийската криза Панос Мумцис.

Той каза, че ООН е в контакт с всички заинтересовани страни на място.

Мумцис обаче беше категоричен, че службата му не е била предупредена за решението на Вашингтон да изостави бившите си кюрдски съюзници в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Координаторът заяви, че за ООН е приоритет да се гарантира, че евентуална турска офанзива няма да предизвика ново изселване на населението, че няма да бъде възпрепятстван достъпът на хуманитарната помощ и няма да бъде ограничена свободата на движение в района.

ООН има кризисен план за действие за предотвратяване на нови страдания на мирното население, но се надяваме да не се налага той да бъде използван, допълни Мумцис.

mediapool.bg