Кламер БГ - Новини: Тръмп помилва 15 души, сред които осъдени във връзка с разследването на Мълър

Тръмп помилва 15 души, сред които осъдени във връзка с разследването на Мълър

Свят

|
Ср, 23 Дек 2020г. 10:56ч.
Тръмп помилва 15 души, сред които осъдени във връзка с разследването на Мълър

Президентът Доналд Тръмп помилва Джордж Пападопулос, бивш сътрудник в предизборния му щаб, който пледира виновен в разследването на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Тръмп помилва и 36-годишния холандец Алекс ван дер Зван, зет на руски милиардер, осъден на 30 дни затвор и глобен с 20 000 долара, защото е дал лъжливи показания пред екипа на специалния прокурор Робърт Мълър във връзка с контактите си със сътрудник на щаба на Тръмп през 2016 г.

Разследването на Мълър не откри доказателства за сговор между щаба на Тръмп и Русия, но стигна до заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., за да помогне за победата на Тръмп, отбеляза ДПА.

Тръмп помилва общо 15 души и смекчи присъдите на още петима, в това число трима бивши конгресмени от Републиканската партия, осъдени за финансови престъпления.

Сред помилваните има трима бивши американски военни, работили за частната военна компания "Блекуотър" и осъдени за убийството на иракски цивилни през 2007 година. Извършените от тях деяния предизвикаха вълна от възмущение срещу практиката да се използват частни фирми за сигурност във военни зони, отбеляза Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп назначи вчера няколко свои близки съветници в управителните съвети на публични учреждения, съобщи Франс прес и посочи това като признак, че президентът на САЩ се подготвя да напусне Белия дом, въпреки отказа си да признае изборното си поражение.

Тръмп, който трябва на 20 януари да предаде поста на своя приемник Джо Байдън, назначи своя бивш посланик в Германия и ревностен застъпник в медиите Ричард Гренел в управителния съвет на Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон.

Съветничката му Хоуп Хикс, взела участие в предизборната кампания през 2016 г., влиза в управителния съвет на престижната стипендиантска програма "Фулбрайт".

Бившата говорителка на Белия дом Стефани Гришам става член на консултативния Национален съвет по науките и образованието.

Бившата главна прокурорка на Флорида Пам Бонди, която бе част от юридическия екип, защитаващ Тръмп по време на процедурата по импийчмънт в Сената, бе назначена в управителния съвет на центъра за сценични изкуства "Джон Ф. Кенеди" във Вашингтон.

mediapool.bg