Кламер БГ - Новини: Нюйоркският атентатор предупредил Тръмп във Фейсбук: "Ти се провали"

Нюйоркският атентатор предупредил Тръмп във Фейсбук: "Ти се провали"

Свят

|
Вт, 12 Дек 2017г. 21:02ч.
Нюйоркският атентатор предупредил Тръмп във Фейсбук: "Ти се провали"

Мъжът, обвинен за взривяването на самоделна бомба в сърцето на Ню Йорк, часове преди това е публикувал във Фейсбук послание: "Тръмп, ти се провали в защитата на страната". Това се твърди в повдигнатото му обвинение, предаде СиЕнЕн във вторник, ден след неуспешния опит за атентат на автобусен терминал близо до "Тамйс скуеър", извършен от 27-годишния Акайед Уллах от Бангладеш.

Той планирал самоубийствен атентат. В сутрешния час пик Уллах детонира бомба, направена от акумулатор, жици, метални винтове и лампички за коледна елха. Общо петима човека са получили леки наранявания вследствие на взрива, докато самият Уллах е сериозно ранен.

Уллах бе арестуван на мястото на нападението и предстои да му бъдат повдигнати редица терористични обвинения.

По време на разпита той е признал, че е изработил и взривил устройството, както и че бил вдъхновен да направи това от "Ислямска държава" (ИД).

"Направих го за ИД", е заявил той пред разследващите и е дал да се разбере, че е бил готов да умре.

Самоделното устройство е детонирано в 7:20 сутринта местно време на подземна пешеходна пътека, свързваща две линии на метрото под автобусния терминал близо до "Таймс скуеър", където на ден минават по 220 000 пътници. Уллах, който в момента е настанен в болница, е пристигнал на мястото с бомбата, омотана около него с жици.

Той е от Бангладеш и живее в САЩ от 2011 г., където пребивава със семейна имигрантска виза, издадена въз основа на семейната си връзка с други пребиваващи в страната. Уллах е пълноправен постоянен жител на САЩ, живее в Бруклин и няма криминално досие в САЩ.

Според разследващите той е декларирал принадлежност към "Ислямска държава" и казал, че действал в отговор на израелските действия в Газа.

Според федералните власти Уллах се е радикализирал през 2014 г. Преди около година започнал да разучава как да се правят самоделни бомби, а преди две-три седмици започнал да събира необходимите му материали. Бомбата направил вкъщи преди около седмица.

Разследващите са открили паспорт с неговото име, където има ръкописно послание:"О, Америка, умри в своя бяс".

От март 2012 до март 2015 Уллах е имал издаден лиценз от Комисията за такситата и лимузините, който не е бил подновен, заяви говорител на институцията. Той уточни, че е не е ясно дали Уллах е използвал лиценза.

Уллах няма криминално досие и в Бангладеш, по данни на тамошните власти. За последно той е пътувал до родната си страна през септември, но полицията няма информация защо е бил там.

Полицията в Бангладеш разпитва съпругата на Уллах. Двамата имат дете на една година, заяви говорителка на местната полиция. Тя не можа да уточни дали детето е момче или момиче и не знае дали съпругата на Уллах живее в столицата Дака, където двамата се срещали, или просто е пътувала до там.

След неуспешния опит за атентат в понеделник, президентът Доналд Тръмп поиска спешна реформа на имиграционната система в Съединените щати.

Тръмп нарече атаката "опит за масово убийство" и обясни, че задържаният е влязъл в Съединените щати благодарение на системата за издаване на визи за събиране на семействата на някои имигранти, известна като "верижна миграция", информира БТА.

Според президента тази система е несъвместима с националната сигурност, тъй като "дава достъп до нашата страна на твърде много опасни и непроверени хора".

mediapool.bg