Кламер БГ - Новини: Тръмп осъди резолюцията на ООН срещу Израел

Тръмп осъди резолюцията на ООН срещу Израел

Свят

|
Нед, 25 Дек 2016г. 14:57ч.
Тръмп осъди резолюцията на ООН срещу Израел

Приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща Израел да спре със заселническата дейност на палестинските територии, ще затрудни преговорите за мир в Близкия изток, прогнозира новоизбраният американски президент Доналд Тръмп.

Toй обеща нещата да са други след като встъпи в длъжност на 20 януари идната година.

”Голямата загуба вчера за Израел в ООН ще направи много по-сложни мирните преговори. Това е жалко, но ние ще ги направим при всички обстоятелства“, написа Тръмп в Туитър

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече обяви, че правителството няма да изпълни резолюцията и че страната му ще преразгледа връзките си с ООН.

В неделя Нетаняху отново коментира, че ще направи всичко необходимо, за да се гарантира, че страната му ще остане незасегната от резолюцията.

Нетаняху каза това на днешното заседание на правителството му, като посочи още, че израелските власти обмислят "план за действие" срещу ООН.

Израелският премиер също така е извикал на разговор посланиците на страните членки на Съвета за сигурност на ООН, гласували в подкрепа на резолюцията, заяви политическият му кабинет.

Това е първият документ на ООН от 1979 г. насам, който осъжда Израел за неговата заселническа политика. Резолюцията бе приета благодарение на това, че САЩ този път не наложиха вето.

mediapool.bg