Кламер БГ - Новини: Тръмп осъден да плати 5 млн. долара на писателка за секскуално насилие и клевета

Тръмп осъден да плати 5 млн. долара на писателка за секскуално насилие и клевета

Свят

|
Ср, 10 Май 2023г. 12:50ч.
Тръмп осъден да плати 5 млн. долара на писателка за секскуално насилие и клевета

Елизабет Джийн Карол

Доналд Тръмп е осъден да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над писателката Eлизабет Джийн Карол през 90-те години на миналия век и за оклеветяването й след това, обявявайки я за лъжкиня, съобщи Ройтерс.

“Днес светът най-накрая знае истината“, каза Карол в изявление. “Тази победа не е само за мен, но и за всяка жена, която е страдала, защото не са й повярвали“, посочи тя.

Бившият президент на САЩ, който води кампания за връщането си в Белия дом през 2024 г., ще обжалва, каза неговият адвокат Джоузеф Такопина пред репортери пред сградата на федералния съд в Манхатън.

Според съебното решение Тръмп трябва да плати на писателката общо 5 млн. долара - 2 млн. долара за тормоз и 3 млн. долара за клевета.

Тръмп нарече решението на съдебните заседатели срамно и лов на вещици.

"Нямам абсолютно никаква представа коя е тази жена. Това решение е позор и продължение на най-големия лов на вещици в историята", написа той в социалните мрежи.

Засега Тръмп няма да плаща, докато делото е в процес на обжалване, посочва Ройтерс.

79-годишната

Карол свидетелства по време на гражданския процес, че Тръмп, който е на 76 г., я е изнасилил в съблекалнята на универсалния магазин “Бергдорф Гудман“ в Манхатън през 1995 г. или 1996 г., след което е накърнил репутацията ѝ, като написал през октомври 2022 г. в социалната си платформа, че твърденията ѝ са "пълна измама"

и "лъжа".

Тръмп: Пародия на правосъдие

Пародия на правосъдие нарече бившият американски президент Доналд Тръмп решението на съдебните заседатели по делото за обвиненията срещу него за изнасилване и клевета. Това става ясно от неговия пост днес в социалната му медия "Трут Соушъл".

"(Окръжният съдия на Ню Йорк Люис) Каплан ненавижда президента Доналд Тръмп повече, отколкото е възможно... Това дело никога не трябваше даже да бъде разглеждано... Цялата тази фалшифицирана мистификация - това е още една пародия на правосъдие и продължение на най-големия в историята лов на вещици", написа в социалната си мрежа Тръмп.

Признаването на бившия президент на САЩ Тръмп за виновен по иска на писателката и бивша журналистка Е. Джийн Карол за тормоз и клевета няма да повлияе на отношението на американските избиратели към него. Такова мнение изрази в интервю за телевизия Ен Би Си бившият американски вицепрезидент Майк Пенс.

Зная, че това е просто пореден случай, поредната история, свързана с бившия президент, която силно привлича представителите на националните медии, но не мисля, че върху това е съсредоточено вниманието на американския народ, каза той.

Пенс се изказа също в подкрепа на Тръмп, като отбеляза, че той със сигурност "ще се защитава".

"През всичките четири и половина години, в които работих с (бившия) президент, нито веднъж не чух за подобно поведение от негова страна и не бях свидетел на това", отбеляза бившият вицепрезидент.

mediapool.bg