Кламер БГ - Новини: Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент

Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент

Свят

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 13:15ч.
Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент

Снимката е архивна, ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп обяви официално, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 година. Той направи изявлението си по време на прием в имението си Мар-а-Лаго във Флорида. Това се случва седмица след междинните избори в САЩ, на които републиканците не успяха да реализират очакваната "червена вълна".

Речта на Тръмп продължи малко повече от час. Той говори пред стотици поддръжници в балната зала на имението си, украсена с полилеи и облицована с американски знамена.

"За да направя Америка отново велика, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на САЩ", каза Тръмп пред гостите си, сред които членовете на неговото семейство, дарители и бивши служители.

"Преди две години бяхме велика нация и скоро отново ще бъдем велика нация", каза той. Тръмп изложи познати мрачни теми. Той заклейми мигрантите и описа американските градове като "помийни ями, пълни с кръв" и завладени от рестъпността. Той каза, че ще настоява за смъртно наказание за дилъри на наркотици и ще назначи отново членове на армията, които са били уволнени заради отказ да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Тръмп този път не спомена фалшивите си твърдения за изборни измами през 2020 година, нито за насилствения опит на неговите поддръжници на 6 януари 2021 г. да щурмуват Конгреса, който трябваше да удостовери победата на Байдън.

Тръмп ще се изправи срещу силна конкуренция вътре в Републиканската партия, като водещи претенденти за номинацията са губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бивш вицепрезидент Майк Пенс

Други потенциални републикански кандидати за президент са губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин, губернаторът на Тексас Грег Абът, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и бившият държавен секретар Майк Помпео.

Мисията на Тръмп за спечелване на номинацията ще бъде трудна. Той е обвиняван за разцеплението на партията, а критиките се засилиха, след като много от подкрепените от Тръмп кандидати загубиха в ключови щати. Това накара някои видни републиканци открито да го обвинят за насърчаването на слаби кандидати, които провалиха надеждите на партията да поеме контрол над Сената.

В Камарата на представителите републиканците са напът да спечелят твърде крехко мнозинство

В момента срещу Тръмп с води и наказателно разследване за боравенето му с правителствени документи, както и за ролята му в нападението срещу Конгреса на 6 януари 2021 г.

76-годишният Тръмп се стреми да стане едва вторият президент на САЩ в историята, който е изкарал непоследователни мандати, след Гроувър Кливланд, чийто втори мандат приключи през 1897 г.

Джо Байдън (79 г.) каза миналата седмица, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране и ще вероятно ще вземе окончателно решение до началото на следващата година. В екзитпол на Edison Research седем от 10 гласували средносрочно изразиха мнение, че Байдън, който остава дълбоко непопулярен, не трябва да се кандидатира отново. В същото проучване шест от 10 анкетирани казаха, че имат неблагоприятно мнение за Тръмп.

По време на бурното си президентство Тръмп играеше ролята на десен популист и постави на сериозно изпитание силата на демократичните институции на САЩ. Той намали данъците и осигури консервативно мнозинство във Върховния съд.

Тръмп отблъсна редица западни съюзниците на САЩ и възхваляваше авторитарни лидери, включително Владимир Путин. Той стана първият президент на САЩ, срещу който на два пъти стартиха процедури по импийчмънт.

mediapool.bg