Кламер БГ - Новини: Тръмп обвини имиграционната политика за атентата в Ню Йорк

Тръмп обвини имиграционната политика за атентата в Ню Йорк

Свят

|
Ср, 01 Ноем 2017г. 15:16ч.
Тръмп обвини имиграционната политика за атентата в Ню Йорк

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини визовата система на САЩ и меката според него имиграционна политика на Демократическата партия за терористичното нападение в Ню Йорк. Във вторник 29-годишен узбекистанец , дошъл в САЩ преди няколко години, уби осем души, врязвайки се с пикап във велоалея.

"Терористите идват в нашата страна посредством така наречената "Програма за разнообразяване на имигрантския поток (известна като Лотария "зелена карта"), написа в сряда сутринта Тръмп в Туитър. И допълни, че иска да има "визова програма, която да се основава на качествата на хората".

The terrorist came into our country through what is called the "Diversity Visa Lottery Program," a Chuck Schumer beauty. I want merit based.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 1, 2017

Властите казаха, че нападателят от Ню Йорк е имигрант от Узбекистан, дошъл в САЩ законно през 2010 г., но не уточниха дали е пристигнал в страната посредством програмата за зелена карта, която включва в обхвата си имигранти от страни с нисък имиграционен ръст към САЩ, отбелязва Асошиейтед прес

Тръмп даде да се разбере, че се е информирал от Фокс нюз, както често прави сутрин, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Ние водим тежка битка за имиграция, базирана на качествата, никога повече лотарийни системи на Демократите", написа той в Туитър. "Ние трябва да сме ПОВЕЧЕ заедно (и по-умно)", допълва президентът.

В критиките си Тръмп явно визира визовата политика от категорията "разнообразяване на имигрантите", отнасяща се за граждани на страни с исторически ниски нива на имиграция в САЩ. Всяка година се издават по около 50 000 такива визи на базата на лотария, в която участват граждани от шест географски региона, като една отделна страна не получава повече от 7% от наличните визи за съответната година, както се обяснява в сайта на Държавния департамент на САЩ.

Тази визова програма е атакувана от консерваторите, които предлагат нейното елиминиране. Това е залегнало в законопроект, одобрен от Тръмп, който би ударил легалната имиграция в САЩ. Въвеждането му би намалило наполовина легалната имиграция в САЩ в рамките на 10 години, като ограничи рязко възможността на американски граждани и легално пребиваващи да вземат семействата си в страната.

Говорейки за "Програмата за разнообразяване на имигрантския поток", той цитира името на сенатор Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, който през 1990 г. подкрепи промяна в имиграционното законодателство, което бе одобрено от двете партии и влезе в сила след като бе подписано от президента републиканец Джордж Буш.

mediapool.bg