Кламер БГ - Новини: Тръмп отменил в последния момент удари срещу Иран, за да избегне стотици жертви

Тръмп отменил в последния момент удари срещу Иран, за да избегне стотици жертви

Свят

|
Пет, 21 Юни 2019г. 17:08ч.
Тръмп отменил в последния момент удари срещу Иран, за да избегне стотици жертви

Американският президент Доналд Тръмп потвърди в петък, че отменил удари срещу ирански обекти 10 минути преди нанасянето им, защото разбрал, че при атаката ще има 150 убити, което не би било "съразмерен отговор" на свалянето на безпилотен самолет.

В поредица туитове президентът обясни, че снощи американците били готови да нанесат ответен удар по три различни мишени.

"Не бързам, Въоръжените ни сили са възстановени, нови и готови за действие, за момента са най-добрите в света. Санкциите ни са болезнени и снощи бяха добавени нови", написа Тръмп и добави, че няма да се допусне Техеран да се сдобие с ядрени оръжия.

Президентът отбеляза, че Иран е "значително отслабена страна днес".

Информацията бе разпространена първо от вестник "Ню Йорк таймс".

Според изданието решението да се нанесат удари по военни цели като радари е било взето след сериозен спор между съветници на Тръмп и представители на Конгреса. Американските самолети вече са били във въздуха, а корабите на позиция, когато президентът е отменил операцията.

Все още не ясно дали Тръмп сам е променил решението си или ударите са отменени заради опасенията на администрацията от логистични проблеми. Не се знае и дали ударите няма да бъда наредени отново.

Ако до изпълнение на разпореждането се беше стигнало, това щеше да бъде третата подобна заповед на Тръмп за удари по цели в Близкия изток след ударите, нанесени в Сирия през 2017 г. и 2018 г.

....On Monday they shot down an unmanned drone flying in International Waters. We were cocked & loaded to retaliate last night on 3 different sights when I asked, how many will die. 150 people, sir, was the answer from a General. 10 minutes before the strike I stopped it, not....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 21, 2019

Тръмп поискал среща с иранците

По-късно в петък ирански служители, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че Техеран е получил снощи чрез Оман съобщение от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси . . . той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос", каза един от служителите, пожелали анонимност.

Друг служител заяви: "Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение . . . Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици."

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков призовава САЩ да не предприемат безразсъдни действия по отношение на Иран.

"Опасността от конфликт не е отминала и ние отново призоваваме отговорните фигури, ако още има такива във Вашингтон, да помислят за последиците", заяви той.

Свалянето на американският военен дрон от Иран във вторник сутрин повиши напрежението между двете страни. Машината, на стойност 130 млн. долара, бе свалена над Ормузкия проток.

Тръмп заяви, че Иран са направили много голяма грешка, а на въпрос дали САЩ ще отвърнат с удари каза: "Скоро ще разберете”. Президентът все пак допусна възможността дронът да е бил свален погрешка.

Вашингтон наложи забрана на авиокомпаниите да минават над Персийския и Оманския залив

На този фон Вашингтон забрани на американските авиокомпании да минава през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив, съобщи Франс прес.

Ограниченията се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

Холандската авиокомпания Ка Ел Ем също няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане, предадоха световните агенции. В изявление на компанията се казва, че това решение се взима от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран.

Австралийската компания Кантас каза, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток, предаде ДПА. Промяната ще засегне полетите между Лондон и Австралия и няма да повлияе на продължителността им, се уточнява в изявление на компанията.

Компаниите Малейжа еърлайнс и Сингапур еърлайнс също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона, предаде Ройтерс.

Германската авиокомпания Луфтханза днес също каза, че самолетите й няма да прелитат над Ормузкия проток и Оманския залив, предаде Асошиейтед прес.

mediapool.bg