Кламер БГ - Новини: Тръмп: За какво са ни имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и Африка

Тръмп: За какво са ни имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и Африка

Свят

|
Пет, 12 Ян 2018г. 15:53ч.
Тръмп: За какво са ни имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и Африка

Американският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс в петък, позовавайки се на пожелали анонимност източници.

Тръмп направил този коментар пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет да известят президента за подробностите на нов имиграционен законопроект, подкрепен от група сенатори от двете партии.

Те се надявали Тръмп да подкрепи споразумението им, с което да бъде сложен край на продължаващия с месеци оспорван дебат за около 800 000 имигранти, дошли нелегално в САЩ, когато са били деца. Белият дом по-късно отхвърли предложението им.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. В текста се предвижда и даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ.

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са мизерни дупки", реагирал Тръмп според един от източниците и предложил вместо това в САЩ да отиват хора от Норвегия. Според друг източник президентът поставил и Хаити под този знаменател.

Запитан за думите на Тръмп, говорителят на Белия дом Радж Шах отговори: "Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ".

Той иска "да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация", допълни Шах.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого.

По-късно в петък Африканският съюз изрази безпокойство от изказването на Тръмп.

"Днес африканците се събудиха и научиха, че Тръмп най-накрая е проявил интерес към континента им, но не по начина, по който са се надявали", заявиха от Африканския съюз.

"С оглед на историческата действителност и по-специално на начина, по който много африканци са дошли в САЩ като роби, това изявление е в разрез с всякакво допустимо поведение и практика", каза говорителката на АС Ибе Калондо.

"Това е изключително учудващо, имайки предвид, че Съединените американски щати си остават пример в световен мащаб как миграцията поставя началото на нация, изградена върху силните ценности, многообразието и създаването на възможности", заяви говорителката.

Африканските правителства се оказаха в неудобно положение. Като основни получатели на американска хуманитарна помощ някои я изложиха на риск, критикувайки Тръмп, особено с оглед на факта, че неговото правителство иска да ореже помощта за международно развитие.

"Щом не е изрично споменат Южен Судан, нямаме какво да кажем", заяви Атени Уек Атени, говорител на южносуданското правителство.

Но управляващата в Република Южна Африка партия Африкански национален конгрес определи изявлението на Тръмп като "изключително обидно".

Зам.-генералният секретар на АНК Джесе Дуарте каза, че развиващите се страни наистина изпитват трудности, но посочи, че и в самите Съединени щати има милиони хора без работа и достъп до здравеопазване.

"Но ние не бихме направили такива неуважителни изявления", каза той.

Африканските медии и младите хора на континента също коментираха.

"Това е красноречив пример за расизъм. Само това мога да кажа", заяви Ванги Мурагур, кенийски предприемач.

Някои решиха да иронизират изказването на Тръмп и да му отговорят. "Добро утро от най-прекрасната от страните мизерни дупки в света!!!", написа в Туитър водещата от южноафриканската телевизия Лийн Манас.

В Кения, икономическият център на Източна Африка, политическият активист Бонифас Мванги написа: "Моля, не бъркайте мизерните лидери, които ние африканците избираме, с нашия прекрасен континент".

mediapool.bg