Кламер БГ - Новини: Тръгват евросубсидиите за смяна на старите печки вкъщи със слънчеви панели

Тръгват евросубсидиите за смяна на старите печки вкъщи със слънчеви панели

България

|
Вт, 09 Май 2023г. 20:28ч.
Тръгват евросубсидиите за смяна на старите печки вкъщи със слънчеви панели

Тръгват евросубсидиите за смяна на старите печки вкъщи със слънчеви панели

Домакинствата, които искат да сменят старите си печки, котли или камини на твърдо гориво със слънчеви панели на покрива, които да произвеждат ток за лични нужди, вече могат да кандидатстват за евросубисидиране по плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник.

По нея се предоставя безвъзмездно финансиране до 1960.83 лв. за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване. До 70 процента от цената на проекта, но не повече от 15 хил. лв. ще се дават за монтиране на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.

За да получи финансиране даден проект, той трябва да се отнася за жилище, където е постоянният адрес на кандидата. В него е необходимо да се използва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. – 140 млн. лв. за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране. На първия етап от реализацията ще бъдат разпределени 80 млн. лв.

Кандидатите могат да подават своите документи до 10 ноември 2023 г., след което проектите ще бъдат класирани.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване на предложенията чрез информационната система на Механизма за възстановяване и устойчивост ИСУН 2020, чрез модула Е-кандидатстване на следния интернет адрес.

mediapool.bg