Кламер БГ - Новини: Тръгват грандиозните празненства за платинения юбилей на Елизабет ІІ

Тръгват грандиозните празненства за платинения юбилей на Елизабет ІІ

Общество

|
Ср, 01 Юни 2022г. 20:20ч.
Тръгват грандиозните празненства за платинения юбилей на Елизабет ІІ

Сн. ЕПА/БГНЕС

Над 200 000 събития с милиони участници и милиард зрители са планирани за грандиозното честване на 70-годишнината на трона на британската кралица Елизабет ІІ, което започва в четвъртък – 2 юни, и ще продължи до 5 юни, предаде АФП.

Повече от 1500 военни

Старт на празненствата ще даде парад за посрещането на знамената в четвъртък в центъра на Лондон, който ще тръгне от Бъкингамския дворец. В него ще участват около 1500 военни и 400 музиканти. С този парад по традиция се отбелязва официалният рожден ден на кралицата.

70 самолета

Около 70 самолета от британската армия ще прелетят над Бъкингамския дворец в четвъртък за шест минути, включително и Червените стрели - акробатичният патрул на Кралските военновъздушни сили в края му, когато кралското семейство ще се появи на балкона.

124 оръдейни залпа

Оръдейните залпове са насрочени за четвъртък по обяд в Лондон и цялото кралство, както и от Кралския флот в морето.

Повече от 2800 светлинни сигнала

Повече от 2800 светлинни сигнала ще бъдат запалени в четвъртък вечерта в Бъкингамския дворец и по цялото кралство, както и на британските острови, о-в Ман и британските задгранични територии. Ще бъдат осветени сгради в 54-те столици от Общността на нациите, от Тонга и Самоа в Тихия океан до Белиз в Карибско море. Ще бъдат осветени и мостовете над Темза и емблематичната комуникационна кула Би Ти в Лондон, както и много катедрали в кралството.

Камбана от 16,5 тона

Благодарствена литургия е насрочена в петък в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. По този случай ще зазвъни по изключение камбаната Големия Пол, която е най-голямата в страната с тегло 16,5 т.

22 хил. души са поканени на концерт в Бъкингам

Около 22 000 души, от които 5000 от сфери от първа необходимост през пандемията, ще гледат концерт в Бъкингамския дворец в събота. Начело на афиша са група "Куин" и Адам Ламбърт, Даяна Рос, Алиша Кийс, Найл Роджърс, Андреа Бочели.

10 000 артисти, 1 милиард зрители

През последния ден в неделя друг голям парад ще отдаде почит на монарха и на разнородността на британския народ. Ще участват 10 000 артисти и доброволци. Спектакълът ще бъде излъчван под различна форма в цял свят и се очаква да го гледат 1 милиард души.

10 милиона на пикници и улични празненства

Предвидени са около 200 000 местни събития - прожекции, улични празници, десетки хиляди обеди на открито, на които ще се съберат общо 10 милиона души. На някои от тях ще отидат представители на кралското семейство, като принц Чарлз и съпругата му Камила, очаквани на Овалния стадион за крикет в Южен Лондон.

На един от тези обеди - в Уиндзор, където живее кралицата, ще бъде направен опит да бъде подобрен световния рекорд за най-дълга маса.

Предвидени са повече от 600 такива обеди в държавите от Общността на нациите и други страни, особено в Канада, Нова Зеландия, Бразилия.

По БТА

mediapool.bg