Кламер БГ - Новини: Тръгва пилотен проект за електронни лични карти през смартфона

Тръгва пилотен проект за електронни лични карти през смартфона

България

|
Ср, 15 Дек 2021г. 17:06ч.
Тръгва пилотен проект за електронни лични карти през смартфона

Тръгва пилотен проект за електронни лични карти през смартфона

Пилотен проект за електронна лична карта, която ще се генерира през приложение в смартфона, ще е сред първите задачи на новият министър на електронното управление Божидар Божанов. Това обяви той на първия си брифинг с медиите в сряда. На по-късен етап ще се появи и лична карта - пластика с чип, уточни министърът. Първите срещи по е-картите стартират още днес, уточни Божанов пред Mediapool.

Цялата визия на новото министерство е да намали административната тежест за гражданите и бизнеса със 70%.

До 6 месеца лична карта от телефона

Личната карта на мобилните телефони трябва да стане факт до 6 месеца, така както бе договорено по време на разговорите за правителство. Божанов уточни, че чрез нея човек без проблем ще може да отвори и да прочете през телефона например електронното си здравно досие.

От думите на министъра стана ясно, че е-картата ще има много от функциите на тази с чип. На по-късен етап ще започне и изработването на пластика с чип, която безпроблемно да се ползва за електронен подпис.

"Министерството ще направи удобен, лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни. Те съществуват, но създават много проблеми заради различни технически особености”, уточни Божанов.

От думите му стана ясно, че държавата ще заложи на отворени данни, които да могат да се използват от обществото и медиите.

"Обществените поръчки, търговският регистър ще бъдат отворени, за да могат да бъдат анализирани. Контролът е друга важна функция на министерството. Има хубав Закон за електронното управление. Трябва да наблегнем на контрола както като предписания, така и от гледна точка на санкциите”, каза министърът.

Министърът отново посочи, че предстои да отпадне част от най-исканите удостоверения - за задължения, за семейно положение, а също и синия талон към шофьорската книжка. Ще отпаднат и винетните стикери от колите на софиянци, ще бъде създадена и централизирана система за сигурни регистри. Ще се дигитализират и част от регистрите. Сред задачите е също изработване на електронна трудова книжка.

70% падане на административната тежест

"Визията, залегнала и в предизборната програма, е да се поставят гражданите и бизнеса в центъра на административното обслужване - това звучи познато, но досега не се случило. Електронното управление ще намали със 70% срещите с администрацията и ще допринесе икономиката да стане по-конкурентноспособна като спести време, нерви и средства на гражданите и бизнеса", каза още министърът.

Министърът на дигитализацията потвърди, че със сигурност сред първите му задачи ще е отпадането на мокрия печат. "Никой няма да има право да изисква мокър печат и да разкарва гражданите за него. Ако някой го направи, ще има санкции", каза Божанов.

mediapool.bg