Кламер БГ - Новини: Трифонов оттеглил кабинета, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС

Трифонов оттеглил кабинета, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 18:51ч.
Трифонов оттеглил кабинета, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС

Трифонов оттеглил кабинета, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов каза, че предложеното от партията му правителство не било на Сараите, Пеевски и Бойко Борисов. ИТН затова не са го вкарали за гласуване в парламента, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС, с което да нанесат "тежък имиджов удар" върху партията. По думите му много от играчите се били "надъхали зловещо" за плюене по ИТН, ако проектокабинетът получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

С оттеглянето на кабинета тази възможност е била ликвидирана, твърди Трифонов. Според него обаче "гласуване" е имало и то се е отразило в отказа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!":

"Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме" единодушно заявиха, че ще гласуват против кабинета на "Има такъв народ". Заявиха го с един остър и поучителен тон, като направиха и поредните внушения. БСП също решиха, че няма подкрепят правителството на "Има такъв народ". И днес цял ден чувам – ама защо няма да има правителство на "Има такъв народ"? Защо няма да се гласува? Защо няма да има дебати?

Това е някаква шизофрения. Имам чувството, че живеем в лудница.

Ами, няма да се гласува, защото не получихме желаната подкрепа. Толкова е просто. Ние, правителство, подкрепено от ГЕРБ и ДПС, няма да правим. Не го ли разбрахте най-после? Всъщност, от вчера до днес се срутиха всички кули от слухове и внушения, че кабинетът на "Има такъв народ" е кабинет на Сараите, на Пеевски, на Бойко Борисов, на задкулисието.

Няма как кабинетът на "Има такъв народ" да бъде на Сараите или на когото и да е било, при положение че кабинетът на "Има такъв народ" го няма. Няма го, бе. От вчера го няма.

Ако бяхме толкова зависими и подвластни, това правителство щеше да го има. Но го няма, защото властта за нас не е на всяка цена. Ние сме свободни и можем да влезем във властта и да управляваме, само ако бъдем такива – свободни. И ако суверенът реши.

Въпроси защо няма да се гласува правителството всъщност възникнаха заради конституционния казус, след като ИТН изпълни успешно мандата за съставяне на кабинет, но с отказа си да го внесе за гласуване в пленарната зала процедурата остава незавършена. Поради тази причина Народното събрание ще гласува оттеглянето на кандидат-премиера Пламен Николов, с което ще валидира проваленият мандат на ИТН и президентът ще може да връчи мандат на следващата по големина парламентарна партия.

mediapool.bg