Кламер БГ - Новини: Трима убити при стрелба в университетска болница и в жилище в Ротердам

Трима убити при стрелба в университетска болница и в жилище в Ротердам

Европа

|
Пет, 29 Септ 2023г. 13:37ч.
Трима убити при стрелба в университетска болница и в жилище в Ротердам

Сн. ЕПА/БГНЕС

Самотен стрелец с бронирана жилетка открил огън в апартамент и в болница в нидерландския град Ротердам вчера, като при стрелбата са били убити трима души, включително 14-годишно момиче, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местната полиция.

Началникът на полицията Фред Вестербек каза пред репортери, че стрелецът е бил 32-годишен студент от Ротердам. Той е бил арестуван в болницата с оръжие в ръка. Самоличността му не бе съобщена и мотивът за стрелбата все още се изяснява.

Той първо застрелял 39-годишна жена и сериозно ранил нейната 14-годишна дъщеря в апартамент близо до жилището на заподозрения. Момичето по-късно починало от раните си. След това стрелецът отишъл в близкия медицински център "Еразмус", където застрелял 46-годишен преподавател в университетската болница. Той също така предизвикал пожари на двете места.

Вестербек каза още, че заподозреният оказва съдействие на полицията.

Медицинският център "Еразмус" първоначално отправи призив в социалните мрежи към хората да не идват в болницата, но по-късно съобщи, че възобновява работа и всички прегледи, насрочени за петък, ще бъдат изпълнени по план.

Нидерландските власти са алармирали за ненормално поведение на мъжа, отговорен за двойното нападение с огнестрелно оръжие, съобщават местни медии, цитирани от Франс прес.

По-рано тази година прокуратурата е изпратила писмо до университетската болница "Еразъм" относно студента по медицина, заподозрян, че е застрелял съседката си, нейната 14-годишна дъщеря и преподавател в болницата.

Фуад Л., се е държал по предизвикващ тревога, "психотичен" начин, е написала прокуратурата до университета в електронно писмо, чиято автентичност е потвърдена от нидерландската обществена телевизия. Прокуратурата съобщава за случай, в който мъжът е лежал полугол върху купчина листа в градината си и се смеел маниакално.

Според същия източник властите са изследвали и съдържанието на мобилния телефон на 32-годишния мъж, в който са открили снимки на хора, намушкани с нож, както и крайнодесни пропагандни материали.

"Предполагаме, че това ще повлияе на решението Ви дали той може да получи медицинска степен", пише прокуратурата в електронното си писмо.

mediapool.bg