Кламер БГ - Новини: Трима са задържаните за стрелбата срещу каталунски политик в Мадрид

Трима са задържаните за стрелбата срещу каталунски политик в Мадрид

Свят

|
Вт, 21 Ноем 2023г. 14:15ч.
Трима са задържаните за стрелбата срещу каталунски политик в Мадрид

Сн. БГНЕС/ЕПА

Испанската полиция задържа трима души при разследването за опит за убийство на бившия лидер на консервативна Народна партия (НП) в Каталуния Алехо Видал-Куадрас , съобщи Ройтерс.

Видал-Куадрас беше прострелян в центъра на Мадрид на 9 ноември. 78-годишният политик оцеля покушението, но все още е в болница.

Единият от заподозрените е арестуван в град Малага, а другите двама в Гранада. Двама от арестуваните са испански граждани, а националността на третия е неустановена на този етап. Полицията проверява дали имат връзка с чужди държави.

Разследването по случая се води под надзора на антитерористичния съд, откъдето все още няма коментар по темата, предаде Ройтерс.

Видал-Куадрае е заместник-председател на Европейския парламент в продължение на 15 години, от 1999 до 2014 г. След това става един от съоснователите на испанската крайнодясна партия "Вокс".

Той е голям съюзник на Комитета на Националния съвет за съпротива на Иран, опозиционна организация в изгнание, която обвини за нападението иранското правителство.

mediapool.bg