Кламер БГ - Новини: Трикът с числото 15 и истината за ГЕРБ и ДПС

Трикът с числото 15 и истината за ГЕРБ и ДПС

България

|
Пон, 22 Ноем 2021г. 14:00ч.
Трикът с числото 15 и истината за ГЕРБ и ДПС

Трикът с числото 15 и истината за ГЕРБ и ДПС

Изходът от президентските избори не изненада никого. Както и подкрепата на ДПС за ГЕРБ, въпреки несполучливите опити тя да бъде прикрита. Толкова несполучливи, колкото опитите на двама колеги да скрият тайната си връзка, когато целият офис отдавна знае, че имат афера.

Параванът окончателно падна

"Застъпници на ДПС пак се опитваха да съпровождат избирателите до машините и да им "помагат" да гласуват, но отново не им позволих", разказва пред Дойче Веле член на избирателна комисия в района на Бурса. "Натъкнахме се обаче на друг проблем - много от избирателите гласуваха с убеждението, че на балотажа под номер 15 се явява Мустафа Карадайъ".

И действително: за привържениците на Карадайъ в Турция предпочитаният избор на балотажа се оказа номер 15. Гласовете им обаче не отидоха за лидера на ДПС, а за подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков. Той получи над 92% от гласовете, подадени там на 21 ноември, макар и при далеч по-ниска активност, отколкото на първия тур. На него Мустафа Карадайъ бе изборът на 95% от гласоподавателите в южната съседка на България. А на балотажа в самата България проф. Герджиков има надмощие единствено в Кърджали, определян традиционно като "бастион на ДПС".

По време на изборния ден пресцентърът на ДПС ни информира, че почетният председател на партията Ахмед Доган е гласувал 15 минути преди осем часа, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ - 15 минути след единадесет часа.

Десетки подобни намеци и директни призиви от местни организации и симпатизанти на ДПС в социалните мрежи агитираха в седмицата преди вота в подкрепа на Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Кулисите толкова много прозират, че вече са безполезни

Не разбрахме дали и в колко часа избраният за депутат от ДПС Делян Пеевски е гласувал на изборите вчера, но можем да се досетим какви са били предпочитанията му. Все пак лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го определи като "силен, сериозен човек", с когото "имаме взаимното си уважение".

Случайно ли Борисов изрече тези ласкателни думи за Пеевски само три дни преди изборите на 14 ноември? Можем само да гадаем, но взаимната симпатия е видна. Както и дружбата между ГЕРБ и ДПС. Защо обаче представителите на двете партии си мислят, че тази дружба продължава да се случва зад кулисите? Те толкова много прозират, че вече са напълно безполезни.

mediapool.bg