Кламер БГ - Новини: Трета размирна нощ в Румъния

Трета размирна нощ в Румъния

Европа

|
Пет, 03 Фев 2017г. 12:05ч.
Трета размирна нощ в Румъния

Трета поредна вечер на масови протести имаше в Букурещ срещу смекчаването на законодателството за борба с корупцията.

В протеста пред сградата на правителството в четвъртък вечерта са участвали около 40 хиляди души.

Правителството обаче заяви, че няма да оттегли промените в закона, въпреки че от Европейската комисия беше предупредено със спиране на европейските фондове.

Премиерът Сорин Гриндеану защити указа, твърдейки, че няма никаква причина да подаде оставка. "Взехме решение в правителството и се движим напред", заяви Гриндеану.

Много протестиращи, предимно млади хора, участваха в третата вечер на протестите. Участниците обаче изглеждаха по-малко спрямо сряда вечерта, отбелязват местни медии.

Най-масовите протести след падането на комунистическия диктатор Николае Чаушеску беха в сряда вечерта, когато около 100 хиляди души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, а още около 150 000 души протестираха в други румънски градове. Имаше сблъсъци с полицията, при които пострадаха демонстранти.

Румънците излязоха по улиците след приемането на указ от правителството на социалдемократите, който ще позволи на служители на изборни длъжности и заподозрени в злоупотреби бизнесмени да избегнат частично преследвания и санкции.

Протестиращите смята, че след одобрените от правителството промени в наказателния кодекс и указа за амнистия на затворници, на свобода ще излязат корумпирани политици и бизнесмени.

Според промените обвинените в корупция политици ще лежат дори в затвора, само ако обаче се докаже, че те са ощетили държавата с повече от 40 000 евро.

Премиерът Сорин Гриндяну обоснова мерките с нуждата от разтоварване на препълнените затвори.

"Отмяната на постановлението вече не е достатъчно, министрите трябва да напуснат, защото мислят, че могат да правят всичко безнаказано", казва 31-годишната архитектка Кармен.

"Аз съм възмутена, не бих искала да бъда принудена да напусна страната", споделя и Андреа Сусу, програмистка на 25 години, изкушена да последва съдбата на 3 милиона от 20-те милиона румънци, които живеят в чужбина.

mediapool.bg