Кламер БГ - Новини: "Тренд": Седем партии влизат в парламента, ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

"Тренд": Седем партии влизат в парламента, ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

България

|
Четв, 01 Септ 2022г. 11:02ч.
"Тренд": Седем партии влизат в парламента, ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

Шест партии влизат в бъдещото Народно събрание, ако изборите са днес, а две политически формации са на ръба. Това показва проучване на агенция "Тренд" по поръчка и с финансиране на "24 часа", проведено в периода 15-22 август сред 1007 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице".

През август се отчита лек спад на подкрепата спрямо "Продължаваме промяната" (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и "Възраждане" (10.3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори, прогнозират от "Тренд".

На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването през юли.

"Демократична България" този месец събира подкрепа на 7.3% от гласуващите.

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход" през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите.

"Има такъв народ" запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%.

Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори.

Едва една пета (19%) от обществото смята, че е по-добре да има нови избори, ако компромисите за редовно правителство са твърде големи.

Високите цени – най-големият проблем за българите

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40%) и енергийната криза (19%). Данните са от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора.

Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11%) и ниското заплащане на труда (9%).

С идентичен дял се нарежда и корупцията (9%).

Отношение към служебния кабинет

Отношението на обществото към служебното правителство на Гълъб Донев се разделя на три приблизително равни дяла.

32% от всички анкетирани одобряват кабинета на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, "Български възход" и "Има такъв народ".

34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение.

Високият процент посочващи опцията "не знам / не мога да преценя" до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет работи.

mediapool.bg