Кламер БГ - Новини: "Тренд": Над милион българи вярват, че Covid-19 е световна измама

"Тренд": Над милион българи вярват, че Covid-19 е световна измама

България

|
Четв, 11 Юни 2020г. 12:06ч.
"Тренд": Над милион българи вярват, че Covid-19 е световна измама

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Приблизително толкова са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус. Над два милиона и триста хиляди (43%) пък са съгласни с твърдението, че Covid-19 е изкуствено създадена болест.

Това показва проучване на "Тренд" за нагласите на българите към коронавируса и конспиративните теории, които придобиха популярност през последните месеци. Проучването е по поръчка на "24 часа", проведено в периода от 1 до 7 юни сред сред 1008 пълнолетни.

40% от българите мислят, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. "Спрямо демографските разбивки виждаме, че живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен", посочват от "Тренд".

27 на сто не са съгласни с конспирацията за биологичното оръжие, а 33% нямат мнение.

Проучването показва, че над милион (23%) са смятащите, че коронавирусът не съществува и е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Според проучването 21% са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

43% пък са смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение. "Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия", посочват от "Тренд".

Теориите за 5G

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Нивата на скептицизъм спрямо тази конспиративна теория са по-високи – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение

Над една трета от анкетираните обаче смятат, че 5G технологията по принцип е опасна.

"Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това отчитаме, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна", казват от "Тренд".

За мерките срещу коронавируса

Над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

66% от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. "До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период", посочват от "Тренд".

mediapool.bg