Кламер БГ - Новини: Тошко Йорданов е разпитан за твърденията на Йоловски за оказван натиск

Тошко Йорданов е разпитан за твърденията на Йоловски за оказван натиск

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 17:55ч.
Тошко Йорданов е разпитан за твърденията на Йоловски за оказван натиск

Тошко Йорданов, Сн. БГНЕС

Прокуратурата е разпитала в понеделник лидера на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов по твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че са му отправяни заплахи.

Сигналът до прокуратурата за твърденията на министъра беше подаден именно от групата на ИТН, след като Тошко Йорданов е чул какво Йоловски говори по време на председателския съвет в Народното събрание.

Министърът се появи в парламента в разгара на атаката на ДАНС срещу машинния вот преди деня за размисъл за местните избори. Докато обясняваше пред депутатите как неговият заместник Михаил Стойнов не е извършил нищо лошо с хеш кода на машините за гласуване, Йоловски споделя как е бил притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ за обществени поръчки.

Целта на заплахата била Йоловски да не обявява обществени поръчки за около 640 милиона лева, стана ясно от обясненията на Тошко Йорданов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов вече отхвърлиха твърденията, че са оказвали натиск върху министъра. Прокуратурата образува дело за престъпление по служба срещу длъжностно лице от Министерството на електронното управление, в хода на което се разследва и упражняван ли е натиск.

Тошко Йорданов казва, че Йоловски е обяснил, че Петков е заплашвал децата му.

Депутатът допусна, че вероятно всички присъствали на този председателски съвет, по време на който са се чули тези заплахи, също ще бъдат разпитвани.

“Това не е дума срещу дума“, казва Йорданов. "Ако не обърнат внимание, това ще е престъпление. Тук става дума за корупция в огромни размери и за заплахи", обясни още депутатът. Всъщност, става дума точно за дума срещу дума, защото засега няма свидетели на самата заплаха на Кирил Петков срещу Йоловски.

Йоловски твърди, че е възприел думи на Кирил Петков като заплаха, а Петков обяснява, че не е заплашвал никого.

По искане на прокуратурата на Йоловски е назначена държавна охрана, но засега не се предвижда Петков и Божанов да бъдат разпитвани. Разследващите първо ще проучат обществените поръчки на Министерството на електронното управление и ще разпитат хората в комисиите, които се занимават с обществени проъчки.

mediapool.bg