Кламер БГ - Новини: Това не е Беларус, това е България! Сигнал до ЕП за насилието над цивилни

Това не е Беларус, това е България! Сигнал до ЕП за насилието над цивилни

Европа

|
Четв, 03 Септ 2020г. 16:27ч.
Това не е Беларус, това е България! Сигнал до ЕП за насилието над цивилни

Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на действията на протестиращите, заяви говорителят на ЕК Кристиян Виганд в отговор на въпрос за действията на органите на реда в София по време на снощния протест.

"Комисията е наясно за протестите в България и продължава да следи ситуацията отблизо. Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и ние го подкрепяме.

Макар националните власти да са отговорни за прилагането на законните действия, всяка употреба на сила трябва да се прилага пропорционално на действията на протестиращите", коментира Виганд.

Както е известно, късно вечерта на 2 септември, по време на многохиляден протест, футболни фенове и други провокатори започнаха да мятат бомбички, пластмасови бутилки с вода и всякакъв друг инвентар срещу полицията, която дълго време остана безучастна. След което се разиграха брутални сцени на насилие срещу цивилни граждани, включително журналисти.

МВР обаче не поема отговорност за провала си при охраната на протеста, няма и отговор защо са допуснати ултраси, чиято явна цел беше да предизвикат хаос, безредици и насилие.

В социалните мрежи се разпространяват кадри от баталните сцени, разиграли се на 2 септември през нощта в триъгълника на властта, където хиляди хора се събраха на 56-ия пореден протест срещу правителството и главния прокурор. Публикувано е и послание до Европейския парламент, призован да обърне внимание на случващото се "в България, която не е Беларус". Публикувани са снимките на трима от всички 126 арестувани: съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов, журналистът Димитър Кенаров и биологът от Националния природонаучен музей Стоян Бешков.

Настояването е всички партии в Европейския парламент да заклеймят използването на сила срещу гражданското общество. "Огромното мнозинство от българския народ иска незабавна оставка на Бойко Борисов, който е Лукашенко на Балканите! Ние не искаме нова конституция, направена от мафията", се казва в обръщението.

mediapool.bg