Кламер БГ - Новини: Тимченко се оплака, че се е наложило да излезе от "Южен поток"

Тимченко се оплака, че се е наложило да излезе от "Южен поток"

България

|
Пон, 04 Авг 2014г. 17:40ч.
Тимченко се оплака, че се е наложило да излезе от "Южен поток"

Намиращият се в "черния" списък на САЩ със санкции срещу руски граждани заради намесата на Русия в Украйна приближен до президента Путин руски бизнесмен Генадий Тимченко потвърди лично, че излиза от проекта "Южен поток" по територията на България и ще бъде сменен от дъщерното подразделение на Газпром Центргаз.

"Спечелихме търга, разчитахме да внесем принос, който е според силите ни, в общото дело, (но) видите ли, господин Маккейн (сенаторът Джон Маккейн от щата Аризона - бел. прев.)

пристигна в България и склони местните власти да се откажат от нашите услуги", казва Тимченко в интервю за ИТАР-ТАСС.

"Излязохме от проекта, за да не го излагаме на опасност от срив. Планираше се Стройтрансгаз да прокара през територията на България първия сухопътен участък от тръбопровода с дължина 500 километра. Сега трябва да ни смени компанията Центъргаз, която е собственост на Газпром, въпреки че Стройтрансгаз участва в големи международни проекти, ние строихме част от "Северен поток" между Германия и Чехия, прокарвали сме тръбопроводи в арабските страни", допълва бизнесменът.

Центъргаз победи в търга за строителството на сръбския участък на газопровода "Южен поток", а след това съветът на директорите одобри в България да бъде открит филиал на компанията. Центъргаз е многопрофилен инвестиционно-строителен холдинг под шапката на Газпром, отбелязва руската агенция.

В интервюто Тимченко не казва как точно ще стане заместването на неговата компания в проекта, след като изпълнителят на "Южен поток", така или иначе, бе избран с един светкавичен и твърде съмнителен от гледна точка на европейските правила конкурс. Именно заради това Европейската комисия откри наказателна процедура спрямо България.

В края на април компанията "Южен поток България" обяви, че победител в конкурса за избор на изпълнител на работното проектиране, доставката на оборудване и материали, строително-монтажните работи, както и на въвеждането в експлоатация на българското трасе от газопровода е руско-българският "Стройтрансгаз Консорциум", в който влизат с равно участие приближената на Кремъл компания "Стройтрансгаз" (чийто основен акционер е Генадий Тимченко) и пет, гравитиращи около сегашната власт, български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

Както Mediapool писа преди около 2 седмици по информация на свои източници, замяната на руския участник в консорциума ще стане като "Центргаз" изкупи дела на "Стройтрансгаз". "Руската страна смени своята фирма, тъй като тя е в черния списък на Вашингтон и това щеше да създаде проблеми", каза по онова време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

mediapool.bg