Кламер БГ - Новини: Онлайн калкулатор помага при решението за покупка на електромобил

Онлайн калкулатор помага при решението за покупка на електромобил

Технологии

|
Вт, 20 Юни 2017г. 13:27ч.
Онлайн калкулатор помага при решението за покупка на електромобил

Заслужава ли си да купим електромобил или пък хибрид с допълнителен двигател с вътрешно горене?

Този въпрос бива задаван все по-често и не на последно място във връзка с дизелгейт, отбелязва ДПА.

За да помогне при вземането на решение, германска консултантска компания в областта на екологията е разработила нов калкулатор на разходите.

Безплатният онлайн калкулатор на германския институт Йоко сравнява цените на конвенционалните коли с цените на електромобилите или хибридите въз основа на предварително зададени параметри. Според института потребителите могат да коригират някои ключови стойности.

Калкулаторът дава общ поглед върху разходите - от покупката до редовното използване на колата и препродажбата й, като също така са включени разходите, свързани с околната среда.

В едно примерно изчисляване след осем години малък електромобил ще излезе с около 2800 долара по-евтино от съответната кола на бензин, докато шофьорът ще е спестил на околната среда около 7 тона въглероден диоксид.

Калкулаторът обаче не може да даде информация за това доколко практичен е електромобилът, тъй като той има ограничения за изминатото разстояние с едно зареждане.

Освен това шофьорите на електромобили зареждат батерията си за около 20-30 минути на бързо зареждаща станция, докато напълването на обикновен резервоар отнеме много по-малко време.

Проучванията сред потребителите показват, че обществената инфраструктура за зареждане е една от основните пречки пред електромобилите, казва Свен Кюнел от института, създал онлайн инструмента

mediapool.bg