Кламер БГ - Новини: "Алибаба" ще създаде 1 млн. автомобили на нов енергиен източник

"Алибаба" ще създаде 1 млн. автомобили на нов енергиен източник

Технологии

|
Вт, 23 Май 2017г. 14:56ч.
"Алибаба" ще създаде 1 млн. автомобили на нов енергиен източник

Дъщерната компания на китайския интернет гигант в търговията "Алибаба" - "Кайнано Нетуърк", обяви намерението си да инвестира в развитието на логистична мрежа 50 млрд. китайки юана (или около 7.26 млрд. долара), пише китайският вестник "Чжунго жибао".

Според вестника, средствата ще бъдат получени посредством "МайБанк", финансово подразделение на "Алибаба", и ще отидат при куриерските компании подизпълнители.

Освен това, "Кайнано Нетуърк" в партньорство със "САИК Мотор" и "Донфенг Мотор" планират да произведат над милион автомобили, задвижвани от алтернативни източници на енергия. Превозните средства ще са оборудвани със устройства, предаващи в реално време информация за местоположението им и стоките, които превозват, в център за анализ.

Според представители на компанията, новата технология ще позволи максимална оптимизация на маршрутите и по този начин – съкращаване с една трета на изминатия път. Това би довело до икономии в размер на 10 млрд. китайски юана.

"Алибаба Груп" е китайска компания, работеща в сферата на интернет търговията. Притежава собствена електронна платежна система Алипей, както и едни от най-големите онлайн магазини "Таобао" и "Алиекспрес". От 2014 г. акциите й се тръгуват на Ню Йоркската фондова борса и до момента са монетизирани на над 25 млрд. долара, което е своеобразен рекорд. Общата стойност на Алибаба се оценява на около 316 млрд. долара

mediapool.bg