Кламер БГ - Новини: Техеран: Европейците разполагат с 60 дни, за да дадат гаранции на Иран

Техеран: Европейците разполагат с 60 дни, за да дадат гаранции на Иран

Свят

|
Пон, 14 Май 2018г. 13:32ч.
Техеран: Европейците разполагат с 60 дни, за да дадат гаранции на Иран

Европейските страни имат 60 дни, за да дадат гаранции, че интересите на Иран ще бъдат защитени в рамките на ядреното споразумение след излизането на САЩ, заяви високопоставен ирански представител, цитиран от Франс прес.

Европейците разполагат с 45 до 60 дни, за да дадат необходимите гаранции за защита на интересите на Иран и компенсиране на щетите, причинени от излизането на Съединените щати", заяви заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи на заседание на външнополитическата комисия на парламента.

За първи път се споменава подобен срок, отбелязва агенцията.

"Ако европейците не дадат гаранции, лидерите на страната ще трябва да вземат необходимите решения", добави иранският дипломат, цитиран на сайта на парламента.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф започна вчера в Пекин дипломатически маратон с надеждата да договори "ясна бъдеща рамка" за ядреното споразумение след напускането на САЩ, но иска и гаранции от европейците за защита на интересите на Техеран.

Зариф пристига днес в Москва, а после в Брюксел, където ще се срещне с колегите си от Франция, Великобритания и Германия.

mediapool.bg