Кламер БГ - Новини: Тестват дали комбинация между Оксфордската ваксина и Спутник V ще е по-ефективна

Тестват дали комбинация между Оксфордската ваксина и Спутник V ще е по-ефективна

Коронавирус

|
Пет, 11 Дек 2020г. 16:42ч.
Тестват дали комбинация между Оксфордската ваксина и Спутник V ще е по-ефективна

Британски и руски учени се обединяват, за да изпробват дали комбинация от ваксините на Оксфордския университет и AstraZeneca и руската Спутник V ще подобри защитата срещу Covid-19, съобщи BBC.

Смесването на две подобни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор при хората.

Изпитанията, които ще се проведат в Русия, ще включват хора над 18 години, но не е ясно колко хора ще участват в проучванията.

AstraZeneca заяви, че изследва комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да разбере дали смесването им води до по-голяма защита.

Британската ваксина на Оксфордския университет, разработена в партньорство с AstraZeneca и руската ваксина Спутник, разработена от изследователския институт "Гамалея" в Москва, са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеин на Sars-CoV-2. И двете са аденовирусни, защото са базирани на аденовируса, който причинява обикновена настинка.

Наскоро бяха публикувани данни за Оксфордската ваксина, които показаха, че тя е безопасна и ефективна. Тя показа обща ефективност от 70%, като при по-ниска доза може да достигне 90%. Оказа се обаче, че по-ефективният дозов режим е бил открит случайно. Изследователите все още събират данни за ефективността на ваксината при по-горните възрастови групи, докато чакат одобрение от регулатора на Обединеното кралство MHRA.

Руската ваксина също показа висока ефективност в късна фаза на проучвания. Русия беше първата държава, която регистрира ваксина срещу Covid-19 за спешна употреба през август, въпреки че е била тествана само на няколко десетки души. Сега се предлага на руснаците като част от масова кампания за ваксинация.

AstraZeneca заяви, че "работи с партньори в индустрията, правителства и изследователски институции по целия свят и скоро ще започне проучване с изследователския институт "Гамалея" в Русия.

Неуспех и забавяне при ваксината на Sanofi и GSK

Същевременно френската компания Sanofi и британската GlaxoSmithKline (GSK) заявиха в петък, че тяхната ваксина срещу коронавирус няма да бъде готова за разпространение до края на 2021 г.

"Sanofi и GSK обявяват забавяне в тяхната адювантна ваксина на базата на рекомбинантен протеин за подобряване на имунния отговор при възрастни, се казва в изявление и се добавя, че потенциалната наличност на ваксината е изместена назад "от средата на 2021 до края на 2021 ".

Резултатите от проучванията показват имунен отговор, сравним с пациенти, които са се възстановили от Covid-19 при хора между 18 до 49 години, но нисък имунен отговор при по-възрастни възрастниш, което вероятно се дължи на недостатъчна концентрация на антигена.

Новината идва като разочарование за групата ваксини, разчитащи на по-конвенционални технологии на фона на започналата ваксинация с РНК-ваксината на Pfizer/BioNTech във Великобритания.

mediapool.bg