Кламер БГ - Новини: Терористът Брайвик се обяви за "нацисткия" Мандела

Терористът Брайвик се обяви за "нацисткия" Мандела

Свят

|
Пет, 31 Ян 2014г. 13:07ч.
Терористът Брайвик се обяви за "нацисткия" Мандела

Терористът Андерш Брайвик е изпратил писмо до руския телевизионен канал РЕН-ТВ, в което се оплаква от затворническите условия, в които бил принуден да живее, съобщи Газета.ру.

В писмото Брайвик се определя като "хуманен убиец" и "нацисткия Мандела", недоволства, че не му дават да учи и да създаде собствена партия и че няма непрекъснат достъп до душ и чист въздух.

Норвежецът, който застреля 77 души, отбелязва още в писмото си, че "хуманно" е избил хора, без да ги мъчи, и затова към него трябвало да се отнасят по същия начин.

Брайвик изброява седем незаконни действия от страна на администрацията на затвора. Той се оплаква, че не му разрешават да общува с другите затворници, включително и с националисти като него самия. Брайвик недоволства, че не му позволяват да учи, защото затворът нямал намерение да му плаща за учебниците.

Миналата година Брайвик подаде документи в Университета в Осло, кандидатствайки за задочно обучение във факултета по политология. Той не бе приет заради недостатъчна подготвеност по някои предмети. През септември обаче му бе разрешено да учи по отделни програми в курса по политология.

В писмото Брайвик се жалва от липсата на постоянен достъп до чист въздух и душ. Той пише, че затвора Ила, където е държан, е трябвало да бъде построено специално за него ново крило, за което са били отпуснати 25 милиона крони, но което и до днес не е построено. Брайвик се оплаква, че не му разрешават да създаде своя политическа партия, за да се яви на изборите.

Себе си той нарича политически затворник и "нацисткия" Мандела. "В онзи ден аз постъпих с хората хуманно. Убивах ги, без да ги мъча. Затова аз искам към мен да има хуманно отношение ", цинично пише Брайвик.

За себе си той казва, че не може да се самоубие, защото религията не му позволявала. В едно от интервютата си бащата на Брайвик заяви, че няма нищо общо със сина си, който е трябвало да се самоубие, след като е убил хора.

30-страничното писмо на английски пристигнало в редакцията на телевизията по пощата в плик. От телевизията признават, че първи са се обърнали с въпроси към терориста. Репортери са показали писмото във вечерна емисия на канала, като са отбелязали, че в Русия и на свобода хората не живеят в условията, които са предоставени на норвежкия престъпник. Брайвик разполага с единична килия, която се състои от три стаи - спалня, кабинет и стая за спортуване. Годишната му издръжка в затвора струва 2 милиона долара.

Андерш Брайвик извърши два терористични акта през 2011 г. в Норвегия като уби 77 души. Първият акт бе извършен близо до комплекса от правителствени сгради в Осло. Тогава бе взривен микробус. След това Брайвик отиде на остров Ютьойя, където се провеждаше младежки сбор на Норвежката работническа партия. Там той се представил за служител на секретните служби, дошъл да инструктира присъстващите заради терористичния взрив в Осло. След като събира младежите, той открива стрелба по тях. Разстрелът продължава час и половина, след което Брайвик се предава на пристигналите полицейски части.

Пред съда Брайвик призна убийствата, но не ги счете за престъпление. Той определи действията си като предупреждение към "държавните предатели", защото след десет години етническите норвежци щели да станат малцинство в Осло.

Първоначално Брайвик бе признат за невменяем, но нова експертиза установи, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност. В крайна сметка съдът му даде максималното наказание от 21 години затвор с възможност за удължаване с още пет години, ако бъде признат за опасен за обществото.

mediapool.bg